Peres: vredesakkoord met Jordanie ligt klaar

JERUZALEM (AP, Reuter) - Aan de vooravond van hernieuwd vredesoverleg over het Midden-Oosten op 15 juni, waarvoor alles in kannen en kruiken lijkt, zei de Israelische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres gisteren dat Israel en Jordanie op enkele details na een vredesovereenkomst rond hebben.

Ook zondagavond had de minister gezegd dat een overeenkomst met Jordanie al was bereikt: "Die moet alleen nog ondertekend worden." Maar in Amman haastte de Jordaanse premier Abdoel Salam Majali zich om Peres' verklaring naar het rijk der fabelen te verwijzen. "Dat is absoluut en compleet onjuist" , zei hij, maar gaf toe dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt op weg naar een overeenkomst met Israel.

Peres kwam met zijn triomfantelijke verklaring op een niet zo opportuun moment: de ministers van buitenlandse zaken van de Arabische landen beraadslaagden net in de Jordaanse hoofdstad Amman over de te volgen strategie bij het vredesoverleg over het Midden-Oosten. Jordanie is huiverig om als tweede Arabische land na Egypte (dat al in 1979 een vredesakkoord sloot) afzonderlijk de vrede te tekenen.

Gisteren kon de Jordaanse minister van buitenlandse zaken, Talal alHassan, toch bevestigen dat de Arabische delegaties op 15 juni in Washington zullen aanschuiven bij de tiende ronde van het vredesoverleg over het Midden-Oosten. De Palestijnse onderhandelaar Haidar Abdel-Shafi zei dat de Arabieren een beroep doen op de VS om een "eerlijke en onpartijdige rol op zich te nemen als onderhandelaar" .

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden