Peres mag Palestijnse leider toch ontmoeten

AMSTERDAM - Net was Israëls premier Ariël Sjaron gezwicht voor de Amerikaanse druk en die van zijn eigen minister Peres, of een dodelijke aanslag op een Israëlische vrouw stak opnieuw een spaak in het wiel. Toch zal de ontmoeting tussen Israëls minister Sjimon Peres en de Palestijnse leider Jasser Arafat plaatsvinden, naar alle waarschijnlijkheid na het bezoek dat Arafat vandaag aan Syrië brengt.

Zondagavond leek Sjaron teruggekomen te zijn van zijn veto, nadat Peres had gedreigd op te stappen als hij Arafat niet mocht spreken. Gisteren, na de aanslag in de Jordaanvallei, legden Sjaron en Peres hun ruzie bij en besloten ze dat Peres Arafat mag ontmoeten, ,,maar niet vandaag''.

Arafats reis naar Damascus werd gemeld door Palestijnse bronnen. Het is het eerste bezoek -het condoleance-bezoek na de dood van broer Basil Assad en de begrafenis van pa Hafiz Assad niet meegeteld- van de Palestijnse leider aan Syrië na jaren van conflict. Al tijdens de strijd in Libanon stonden Arafat en Assad tegenover elkaar. Arafat werd persona non grata in Syrië, terwijl Damascus thuishaven werd van de radicale anti-Arafat groeperingen, die diens toenadering tot Israël als hoogverraad beschouwen. In 1993 werd Assad nog eens volledig verrast toen bleek dat de Palestijnen een akkoord met Israël hadden gesloten.

Hoewel de afgelopen tijd er al sprake was van enige toenadering en een bezoek al enkele keren was aangekondigd, helpt de aanslag op de Twin Towers ook een handje. De VS hebben de steun van Arafat en van Syrië nodig voor hun coalitie. Zou het twee weken nog een klap in het gezicht van Amerika zijn geweest als Arafat zich liet verwelkomen door de radicale (terroristische?) Palestijnse groeperingen in Damascus, nu wordt een oogje toegeknepen. En zou twee weken geleden premier Sjaron nog hebben aangevoerd dat dit hét bewijs was dat Arafat er slechts op uit was de strijd tegen Israël op te voeren, dan moet Sjaron nu op gezag van de VS hard op zijn lippen bijten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden