Perensoep met blauwe kaas

Sonja van de Rhoer

Voor de croutons: 30 gram zachte boter, 1 eidooier, 100 gram blauwgeaderde kaas, 8 sneetjes (volkoren- of noten)brood. Voor de soep: 1 teentje knoflook, 1 kleine ui, 15 gram boter, 1 eetlepel olijfolie, 1 takje munt, 60 gram knolselderij, 1 grote of 2 kleine aardappelen, ca. 150 gram, (3 eetlepels Noilly Prat of droge witte vermout) 350 gram rijpe handperen, 1 takje rozemarijn, 1 liter groentebouillon, peper, zout, tabasco, worcestershiresaus

Deze bijzondere soep met rijpe handperen, aardappel en knolselderij aten wij tijdens onze wintersportvakantie in Zwitserland. De combinatie van peren met blauwgeaderde kaas (liefst een Stilton) is bekend, maar een soep op deze manier had ik nog nooit gegeten. Voor de blauwgeaderde kaas kan ook worden gekozen voor Roquefort, Fourme d’Ambert, eventueel Danish blue of voor liefhebbers van minder uitgesproken Gorgonzola.

Verwarm de oven voor op 210 ° Celsius. Roer de boter uit met de eidooier. Voeg de verbrokkelde blauwe kaas toe en prak dit met een vork door de botermassa. Besmeer de sneetjes brood met het mengsel.

Bak de sneetjes brood in het midden van de voorverwarmde oven goudbruin. Laat ze afkoelen en snijd ze vervolgens in blokjes.*

Pel het knoflook en de ui en snijd beide fijn. Verhit de boter met de olijfolie en bak het knoflook en de ui aan. Voeg het takje munt toe. Schil het stuk knolselderij en snijd de groente in kleine stukjes. Schil de aardappel(en) en snijd deze in stukjes. Doe de knolselderij en aardappel ook in de pan en bak zachtjes een minuut of vijf mee. Blus af met de Noilly Prat of vermout of met een scheutje bouillon.

Schil de peren, halveer ze, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes. Voeg ze met het takje rozemarijn toe aan de inhoud van de pan en schenk de bouillon erbij. Laat de soep circa 45 minuten zachtjes koken. Verwijder het takje rozemarijn en munt. Pureer de soep met de staafmixer of in de keukenmachine. Breng de soep op smaak met peper, zout**, tabasco en worcestershiresaus. Serveer gloeiend heet en strooi de croutons in de soep.

* De sneetjes brood kunnen ook diagonaal worden doorgesneden en apart bij de soep worden geserveerd.

** Vervang het zout ’s zomers door verse lavas (maggiplant).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden