Perencake

(\N)

Vanwege het 400-jarig bestaan van New York (Nieuw Amsterdam) was ik benieuwd naar de ontwikkeling van het menu bij Nederlandse emigranten in Amerika.

Expert Agnes Amelink, auteur van ’Gereformeerden Overzee’, speelde mij, tussen een schat aan informatie, dit 19de-eeuwse rijmpje uit Michigan toe:

When moeder hallers (roept) „Luns is klaar” / Dan komen wij op high (aanrennen),

En zitten pleasant bij elkaar / Met coffee, cake en pie.

Daarvoor moesten de vrouwen wel zelf aan de slag in ’Little Holland’, want een bakker om de hoek was er vaak niet. Zo werden ze heel goed in bakken, want ze hadden voor hun recepten inspiratie van twee kanten: hun oude en nieuwe vaderland. Net zo gemengd als hun huiselijke taaltje.

Naast de Hollandse fat balls (oliebollen) en Dutch apple cake kwam dit echt Amerikaanse Michigan Pear Bread op hun koffietafel, want juist in die tijd kwamen Graham en Kellogg met hun gezonde zemelen die dit perenbrood zo bijzonder maken. ’Koffietijd’ werd vaak een tweede lunch, wel nodig bij het zware werk. Als er gasten waren haalde moeder extra uit, want net als in Nederland was bij elkaar op de koffie gaan een eenvoudiger vorm van sociaal contact dan een hele maaltijd.

Bakmateriaal: flink beboterde cakevorm met anti-aanbaklaag met een inhoud van 1½ l. Cake: 250 g geschilde rijpe peren in kleine blokjes, 2 grote eieren, losgeklopt, 50 g tarwezemelen, 200 g tarwebloem, patent, 100 g suiker, 1 zakje bourbonvanillesuiker, 2 theelepels bakpoeder, 1 theelepel zuiveringszout, 1 theelepel zout, 50 g afgekoelde gesmolten boter, 1 groot ei, 50 g kleingehakte walnoten, 1 eetlepel perenlikeur of rum (eventueel).

Blokjes peer, eieren en zemelen mengen in een kom.

Bloem, suiker, bakpoeder en zouten zeven. Perenmengsel en boter met opnieuw een losgeklopt ei erdoorheen scheppen tot alle droge bloem is opgenomen. Noten (en slokje) erdoor mengen. Overbrengen in de vorm, 20 minuten laten staan.

Oven voorverwarmen op 175°C. Cake ongeveer 1 uur bakken op de onderste richel tot een breinaald er droog uitkomt; 10 minuten laten staan, dan keren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden