Percy Fawcett was maanden van huis om de wereld te ontdekken

'The Lost City of Z' is het waargebeurde verhaal van een Britse ontdekkingsreiziger die begin twintigste eeuw in de Braziliaanse jungle op zoek gaat naar een verloren beschaving.

Een ouderwetse avonturenfilm in de zin dat Google Maps en spionagesatellieten het nauwelijks nog voorstelbaar maken dat je op aarde kunt verdwalen. Maar ook onmiskenbaar modern in de aandacht voor historische details en in de manier waarop James Gray het verhaal vertelt.

Om met dat laatste te beginnen: de film heeft een verrassend grillig verloop. Net zo grillig als de rivier Rio Verde waarvan beroepsmilitair Percy Fawcett in het oosten van Bolivia de oorsprong probeert te vinden. Steeds als je denkt te weten hoe het verhaal zich zal ontwikkelen, stuurt het een andere kant op. Helden blijken zwakkelingen, zwakkelingen blijken doorzetters.

De held op het bal

De film begint kort voor Fawcetts eerste reis in 1906, als hij er tijdens een ceremoniële jacht in slaagt een hert te doden en 's avonds de held op het bal is. Lijkt het, want gesprekken in de coulissen maken duidelijk dat Fawcett de zoon van een gevallen aristocraat is die wanhopig op zoek is naar medailles en promotie. Om die reden accepteert hij in april 1906 ondanks de aanstaande bevalling van zijn vrouw - een fijne rol van Sienna Miller - een opdracht van de Royal Geographical Society om de Rio Verde te volgen.

Het blijkt het eerste van een reeks avonturen die Fawcetts leven zouden bepalen. Bij de oorsprong van de Rio Verde ontdekt hij sporen die volgens hem op een ontwikkelde cultuur duiden en vanaf dat moment wordt het vinden van die verborgen beschaving zijn levensmissie. Bij de Royal Geographical Society verklaart men Fawcett voor gek, maar dat deert hem niet. Tussen de verschillende reizen naar Zuid-Amerika keert hij af en toe terug in Engeland, bezwangert zijn vrouw - zo ging dat in die tijd - en vertrekt opnieuw.

Ontberingen

De meeste avonturenfilms en roadmovies sinds de verfilmingen van Jack Kerouacs 'On the Road' en Joseph Conrads 'Heart of Darkness' zijn vooral ook reizen door de geest van de reiziger, maar dat is hier minder het geval. In plaats daarvan heeft de film meer aandacht voor wat het voor deze mannen en vrouwen en kinderen betekend moet hebben om elkaar soms jaren niet te zien. Het afscheid, gemis, het risico van de dood: het is in onze comfortabele tijd nauwelijks voor te stellen dat mensen zichzelf dit aandeden. Na alle ontberingen en de rust en de liefde die Fawcett thuis vond, vertrok hij toch weer opnieuw. Steeds opnieuw. Of werd uitgezonden naar de Eerste Wereldoorlog, want ook die komt langs.

'The Lost City of Z' is een formidabele prestatie. Niet alleen van Gray, die het begin van de twintigste eeuw overtuigend tot leven brengt, maar ook van acteur Charlie Hunnam, die van luitenant-kolonel Percy Fawcett een man van vlees en bloed maakt en tegelijk een man die in onze tijd niet meer bestaat.

The Lost City of Z
Regie: James Gray
Met: Charlie Hunnam, Sienna Miller, Robert Pattinson
****

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden