Per jaar 6000 keer kanker door alcohol

Beeld afp

In Nederland krijgen jaarlijks bijna zesduizend mensen kanker door het drinken van alcohol. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek in acht landen, waaronder Nederland.

Bij mannen speelt in ongeveer tien procent van de kankergevallen alcohol een rol, bij vrouwen is drankgebruik in drie procent de oorzaak van kanker. De resultaten van de studie staan in het Engelse wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

"Ik denk dat veel mensen - onder wie politici - niet weten welke invloed alcohol heeft op het ontstaan van kanker", licht de Utrechtse hoogleraar epidemiologie Petra Peeters toe.

Peeters leidt het Nederlandse deel van de internationale EPIC-studie waarvan het alcoholonderzoek deel uitmaakt. EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) is in 1993 opgezet om het ontstaan van chronische ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en overgewicht te onderzoeken.

Aan de studie doen ongeveer 400.000 mensen mee in tien Europese landen. In Nederland zijn 40.000 mensen gerekruteerd. De Universiteit Utrecht heeft een bestand van 18.000 personen en het RIVM (Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu) volgt de rest van de Nederlandse deelnemers, die wonen in de omgeving van Doetinchem, Amsterdam en Maastricht.

Uit de jongste EPIC-studie blijkt dat in Frankrijk, Italië, Spanje, Groot-Brittannië, Griekenland, Duitsland, Denemarken en Nederland in 2008 bij 57.600 mannen kanker is ontstaan door hun drinkgewoonten. In ruim de helft van de gevallen dronken zij meer dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie als bovengrens adviseert: twee glazen per dag voor mannen en één glas voor vrouwen.

Bij het onderzoek is gekeken naar alle vormen van kanker waarvan is aangetoond dat alcohol een rol kan spelen. Het gaat dan om borstkanker bij vrouwen en om tumoren in de mond- en keelholten, aan het strottenhoofd, in de slokdarm en het darmstelsel.

Peeters, die ook hoogleraar is aan het Imperial College in Londen, is bezorgd over de toename van alcoholgerelateerde kankergevallen in de komende jaren. "Je kunt haast voorspellen dat het aantal gevallen gaat toenemen, gezien het alcoholgebruik in Nederland en in andere West-Europese landen. Vooral over het drankgedrag van jongeren moeten we ons zorgen maken. Maar weinig mensen realiseren zich dat alcoholgebruik ook op langere termijn chronische ziekten kan veroorzaken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden