Per helikopter op zoek naar de Ark des Verbonds

AMSTERDAM - ,,Veel mythes omgeven dit eiland', zegt de veerman. Het jongste mysterie is de komst van een paar Hollanders, eind vorig jaar. Per helikopter gingen ze op zoek naar de Ark des Verbonds.

,,We laten ons er niet op voorstaan, maar Bardsey is wél koning Arthurs Avalon, de laatste rustplaats van Merlijn', zegt Simon Glyn. Hij is directeur van de stichting die het eiland beheert en doet het werk als veerman erbij. Bardsey -Welsh: Ynys Enlli- is een vogelrijk eiland voor de kust van het schiereiland Lleyn.

Glyn houdt de namen van de passagiers die hij overzet nauwkeurig bij. In 2000 waren er drie Nederlanders die het eiland bezochten. Glyn heeft de papieren nog liggen: ,,Ene Van Geene heeft betaald. Ik vroeg nog wat ze kwamen doen, maar werd niets wijzer.'

H. van Geene, alias profeet Elia, is de leider van het Efraïmgenootschap. Kinderen daarvan werden van school gehouden, in afwachting van het eind der tijden dat eind vorig jaar echter uitbleef. Van Geene heeft nu, dankzij een geheime openbaring, iets nieuws: hij heeft de Ark des Verbonds, duizenden jaren zoek, gevonden (Trouw 7/01). De Ark is een acacia kist, met goud belegd, erop twee gevleugelde cherubijnen, erin de stenen tafels waar de Tien Geboden in gegrift staan. Van Geene's queeste is niet uniek: Indiana Jones zocht naar de Lost Ark in Egypte, Harry Mulisch' Quinten vond haar in Rome ('De ontdekking van de hemel') en Graham Hancock traceerde de uit Israël verdwenen Ark in Axum, Ethiopië.

Vorig najaar vierde Glyn vakantie in Schotland. ,,Toen werd ik via mijn mobiel voor een noodgeval opgeroepen. Er wachtten me in Aberdaron drie Nederlanders op, die wilden oversteken. Het was november, stormweer, dus ik weigerde. Ze éisten transport en vroegen een helikopter. Dat kost 3000 pond, dus dat kan niemand zich veroorloven; zij zaten er niet mee!'

Een paar dagen later kreeg Glyn een telefoontje: ,,De enige bewoner, een boer, zag dat er drie man met een metaaldetector op Bardsey rondliepen. Hij was bang dat ze gingen schatgraven -er ligt hier van alles, meneer, en ja, dat gerucht over de Ark doet ook al lang de ronde. Ik ben overgevaren, maandag 29 oktober, en vroeg hun wat ze eigenlijk zochten. 'Het is hier zo mooi', zeiden ze, 'zo rustig. We willen hier ontspannen'.'

De Nederlanders verzekerden Glyn dat ze niet gingen graven; op 2 november keerden ze terug naar de vaste wal. Van Geene verklaarde tegenover Trouw de Ark gevonden te hebben; net als Mulisch' Quinten wil hij zijn vondst naar het Heilige Land brengen.

Maanden later is de helikopter keurig betaald, euro4800 , ,,door J. Jonker, Ureterp. Zegt dat u iets?' Jawel: Dat is de bouwondernemer die zijn bedrijf aan een werknemer overdeed, om zonder bezittingen het eind der tijden af te wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden