Per helikopter grondstoffen zoeken voor Haagse oudejaarsbranden

DEN HAAG - De kerstbomen, pallets en autowrakken voor de illegale vuurtjes op oudejaarsavond liggen al klaar, meestal achter schuttingen of op daken. De Haagse politie vliegt, tot woede van veel jongeren, dezer dagen met een helikopter boven de probleemwijken, zoals Duindorp en Scheveningen, om naar verstopplekken van brandbaar materiaal te zoeken.

Door de foto's die vanuit de helikopter werden gemaakt, konden vorige week in Duindorp grote stapels pallets worden weggehaald door de gemeentereiniging. De helikopter, die het hele jaar voor milieuvluchten wordt gebruikt, maakte Duindorpse jongeren zó boos, dat die een net opnieuw geplaveide straat openbraken. Ook worden er al dagen vuurtjes gestookt in een hofje in Duindorp, dat eerder door jongeren met prikkeldraad werd afgezet.

Volgens de voorzitter van de Duindorp-bewonersraad, Van Ekelenburg, valt het wel mee in zijn wijk. Hij erkent dat sommige bewoners, vooral uit de hofjes die op de slooplijst staan en waarover het afgelopen jaar veel commotie is geweest, hun woede proberen te koelen met vuurtjes. “Maar de relletjes komen toch ook voort uit het gebrek aan voorzieningen voor jongeren in de wijk. Volgend jaar is het hopelijk beter, dan opent een nieuw centrum voor jong en oud in de wijk.”

Van Ekelenburg is het slechte imago van zijn wijk beu. “Het is niet eens zeker of het wel onze eigen jongeren zijn die hier vuurtjes stoken. Ze kunnen net zo goed uit Scheveningen komen. Daar is het veel erger dan bij ons.”

Vorige week pakte de politie een zestal jongeren op wegens openlijke geweldpleging in de Scheveningse Ducdalfstraat. De straat ligt in het gebied van de 'Woeste Hoogte', een aantal straten vlak bij het strand, die bekendstaan om illegale vuren en agressie in de oudejaarsnacht.

De Haagse politie verwacht geen grote problemen rondom oud en nieuw. De afgelopen weken kregen 19 000 Haagse leerlingen les van de politie, waarbij zij vooral werden gewezen op het feestelijk karakter van oud en nieuw. Daarvoor werd een speciaal lespakket gemaakt, naast een vuurwerkkrant die bij de zestig legale vuurwerkhandelaren in Den Haag wordt uitgedeeld.

In samenwerking met McDonald's voert de Haagse dienst stadsbeheer actie om Hagenaren op nieuwjaarsmorgen de met vuurwerkresten en rode papiertjes bezaaide stad weer zelf te laten opruimen. Iedereen die een volle zak vuurwerkafval inlevert bij een van de gemeentelijke milieudepots of bij speciaal ervoor neergezette vuilnisauto's, krijgt een bon voor een gratis hamburger.

GRONINGEN

De politie van Groningen heeft extra agenten paraat om de jaarwisseling rustig te doen verlopen. Manschappen van de Groningse mobiele eenheid zijn deze jaarwisseling voor het eerst uitgerust met een semafoon.

De vroegtijdige paraatheid moet verrassingen als vorig jaar december uitsluiten. De politie bleek onderbezet, toen een groep jongeren destijds in de Oosterparkwijk de woning van statenlid Sjon Lammerts belegerde, ruiten ingooide en op straat vuurtjes stookte. Het optrommelen van extra agenten duurde uren. De rellen luidden het vertrek in van korpschef J. Veenstra en burgemeester H. Ouwerkerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden