Per BMW van flûte naar flûte rijden

In de rubriek Biologische Bubbels bezoekt Sanne Groot Koerkamp duurzame evenementen. In deze aflevering, veel bubbels, maar wat minder biologische: een avond op pad met een groot champagnehuis.

De eerste Biologische Bubbels van het nieuwe feestseizoen verdient een extra stijlvol cachet. We trappen af bij de lancering van een exclusieve champagne van het grootste champagnehuis ter wereld. Een nogal ambitieus diner, waarbij de gangen worden genuttigd in drie Amsterdamse topgelegenheden aan het water.

Is er iets duurzaam vanavond? Het is even zoeken, maar de oesterman heeft gekweekte oesters. En dat is beter voor het milieu. Over de sloep die ons van en naar de eettafels zou varen, is ook nagedacht in termen van duurzaamheid. En een van de vip-gasten is Kick Woltjer, die duurzame streekmarkten organiseert in Utrecht.

En dan is er ineens regen en storm. De boottocht vanaf The Harbour Club, het nieuwe blitse restaurant in Amsterdam-Oost, is nu voorbehouden aan een paar daredevils. Wij zullen straks in één van de opgetrommelde BMW's plaatsnemen, op weg naar meer eten en meer champagne. Dat wordt dus geen boottochtje met de eventueel volledig elektrisch verkrijgbare Water Dream van prins Bernhard junior - ook aanwezig. Een zuinige benzineslurper. Oeps.

Meisjes in zwarte jurkjes schenken intussen onze glazen voortdurend bij, uit telkens weer nieuwe flessen champagne. Oesterman Marcus van den Noord (de broer van de pr-man) is iemand die de zaal vult met zijn enthousiasme en uitstraling, ook al staat hij in een hoekje. Hij wil mij ook een oester laten proeven. Eentje die op mij lijkt, nog wel. Een Ierse. "Een beetje rossig, een beetje wild." Maar ik houd niet van oesters - zelfs niet als ze op mij lijken.

De prinselijke boot wordt gepresenteerd door de ondernemende Bernhard jr. zelf. Hij blijkt een wat verlegen krullenbol met een groot, zwart brilmontuur -très bohemien. De 'zakenprins' legt uit dat de sloep (à raison de 60.000 euro) die hij heeft laten ontwikkelen behoorlijk duurzaam is, want van aluminium, dat eeuwig gerecycled kan worden. "Terwijl polyester, waar de meeste boten van zijn gemaakt, maar zo'n 25 jaar meegaat." Al vergt het winnen van nieuw aluminium natuurlijk wél veel energie.

Een half uur later, vijf kilometer verderop. In een rococozaal van Hotel de l'Europe laten we ons het voorgerecht smaken: zalm-sashimi met mosterdijs. En, opnieuw, champagne.

En dan gaan we weer rap verder, per Duitse luxe-auto-met-chauffeur. Om verderop in de voormalige raadzaal, thans onderdeel van hotel The Grand, te worden voorzien van hoofdgerecht, desserts, optredens van dichters en muzikanten. En van, jawel, champagne. En wel de Grand Vintage 2004, de hoofdact van vanavond. Zeven jaar gerijpt, legt Stanislas Rocoffort de Vinniere uit, die via zijn moeder lid is van de Chandon-familie. Zeven is volgens het champagnehuis het geluksgetal in de westerse wereld. Nooit geweten. En zeven maal tien betekent dat we vanavond de zeventigste vintage van het huis sinds 1842 vieren. Volgt u het nog? Ach, wat doet het ertoe. De champagne smaakt fantastisch: fris en prikkelend tegelijk. Maar, hoe duurzaam is deze champagne nou eigenlijk?

Waarom we hier allemaal zo worden ondergedompeld in weelde is het gezelschap inmiddels tamelijk onduidelijk. Gezellig is het wel. En leerzaam ook, want, zo vertrouwt Stanislas ('zeg maar Stan') ons toe: "Champagne is een puur product dat volledig afhankelijk is van de natuur. Die moeten we daarom haar werk laten doen. Rust geven en vertrouwen. Dan alleen krijgen we goede champagne." Dat gaat overigens wel 31 miljoen keer per jaar goed. Als dat geen duurzame gedachte is.

Wat?

Floating Dinner Party, georganiseerd door Moët & Chandon
Waar? The Harbour Club, Hotel de l'Europe, Sofitel Legend The Grand Amsterdam
Waarom?

De introductie van de Grand Vintage 2004
Wanneer?
Een regenachtige maandagavond

Wie?
Prins Bernhard junior, Chandon-telg Stanislas Rocoffort de Vinniere, Grand-baas Robert-Jan Woltering, wijnschrijver Cuno van 't Hoff, pr-man David van den Noord, schrijvende stijlkenner Ivo Weyel, onroerend goed-baas Bas Smit, multi-journalist Karin Kuijpers

Was er een dresscode?
Chic met een vleugje vintage. Dat betekent eigenzinnig, maar crisis-technisch ook: tweedehands. Dus daar gaan we, in ons vintage Armani-colbertje

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden