'Pep economie maar op met restje Marshallhulp'

De Duitse regering moet rekenen op een groot gat in de begroting. De belastingopbrengst zal tientallen miljarden lager uitvallen dan ingeschat. Enkele politici bepleiten verhoging van de btw.

Maar de rood-groene regering heeft bij monde van SPD-minister van financiën Hans Eichel een verhoging van de btw-tarieven uitgesloten. ,,Pure onzin'', noemde Eichel een bericht in Der Spiegel dat hij dat zou overwegen. Duitsland kent een btw-tarief van 16 procent, ver onder het EU-gemiddelde (Nederland: 19 procent).

Tegenstanders van btw-verhoging voeren aan dat hogere prijzen de lauwe economie schaden. De Duitse consument houdt immers zijn spaarbankboekje nu al angstvallig gesloten. Volgens Die Welt ziet de regering meer in maatregelen als privatiseren, met name van het bouwen van scholen, en het verkopen van vorderingen op buitenlandse overheden. Nog een mogelijkheid: het restje van 12 miljard euro aanspreken dat nog over is van de Marshallhulp, die de VS na de Tweede Wereldoorlog aan Duitsland hebben gegeven.

De CDU is verdeeld over de remedie van een btw-verhoging. Na beraad met de CDU-minister-presidenten van de deelstaten stelde partijleidster Angela Merkel maandag, dat haar partij unaniem tegen is. Maar volgens de Berliner Zeitung erkent de minister-president van Saksen-Anhalt, de CDU'er Wolfgang Böhmer, dat ook de CDU niet om een verhoging heen kan, mocht ze volgend jaar de verkiezingen winnen.

De tegenvaller tot 2008 bedraagt ruim 50 miljard euro, zo melden Duitse media op basis van ambtelijke bronnen. Het is een gevolg van de aanhoudende economische flauwte.

Sinds gisteren overleggen de financiële topambtenaren van de deelstaten en de federale overheid over de reeds geïnde en nog te verwachten belastingopbrengsten. Officiële cijfers worden pas morgen bekendgemaakt, als de vergadering voorbij is. Maar diverse media melden dat de federale staatskas het dit jaar met 3,2 miljard euro minder zal moeten doen dan in november werd verwacht. De regering heeft in verband hiermee een debat over de vennootschapsbelasting dat vrijdag zou plaatsvinden, uitgesteld tot juni.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden