Pentagon: Alleen grondinvasie kan kernwapens Noord-Korea vernietigen

President Trump verruilde zijn colbertjasje voor een 'bomberjack' tijdens zijn toespraak tot Amerikaanse en Japanse militaren op de Yokota luchtmachtbasis bij Tokio, Japan.Beeld AP

De enige manier om alle kernwapens van Noord-Korea te vinden en te vernietigen is met een invasie door grondtroepen. Dat stelt het Amerikaanse ministerie van defensie in een antwoord op vragen van twee Democratische Congresleden.

De leden van het Huis van Afgevaardigden, Ted Lieu uit California en Ruben Gallego uit Arizona hadden het Pentagon gevraagd om een inschatting te maken van het aantal slachtoffers dat zou kunnen vallen in het geval van een gewapend conflict met Noord-Korea.

Op die vraag gaf admiraal Michael Dupont, een staflid van het Pentagon, geen rechtstreeks antwoord. Hij stelde bereid te zijn de militaire capaciteiten van Noord-Korea te bespreken tijdens een briefing achter gesloten deuren. Wel stelde hij dat een grondaanval de enige manier is om de kernwapens te lokaliseren en uit te schakelen, omdat Noord-Korea die wapens diep onder de grond verborgen houdt.

Het aantal slachtoffers zal volgens admiraal Dupont afhangen van het aantal dagen dat de VS van tevoren zou waarschuwen en hoe intens de tegenaanval van Noord-Korea zou zijn. Hij wees erop dat Noord-Korea beschikt over geavanceerde artillerie en raketten waarmee het dichtbevolkte centra in Zuid-Korea zou kunnen treffen, zoals de hoofdstad Seoel, die maar 50 kilometer van de grens ligt en waar 25 miljoen mensen wonen. Ook zou Noord-Korea bij een tegenaanval zijn biologische en chemische wapens kunnen inzetten, aldus de admiraal.

'Zeer verontrustend'

In een verklaring zaterdag hadden vijftien Democratische Congresleden en een Republikein – allen militaire veteranen - hun zorgen uitgesproken over een invasie over land om het nucleaire arsenaal van Noord-Korea uit te schakelen. Zij noemden een dergelijk scenario ‘zeer verontrustend’ omdat de strijd zou kunnen leiden ‘tot honderdduizenden en mogelijk miljoenen slachtoffers in de eerste paar dagen van het conflict’.

‘Onze intentie is om in volledige openbaarheid duidelijk te krijgen welke potentiële schade en gevolgen een militaire aanval zou kunnen hebben, zodat het Amerikaanse volk begrijpt welke verplichting we aangaan met zo’n aanval’, schrijven de Congresleden.

In de verklaring lieten de Congresleden zich kritisch uit over de regering-Trump, die geen plannen zou hebben om te voorkomen dat het conflict zich uitbreid tot buiten het Koreaanse schiereiland, en ook geen plannen heeft geopenbaard over wat er na het conflict zou moeten gebeuren.

‘Met dat in het achterhoofd is de gedachte aan het inzetten van onze militairen in zo’n gevaarlijke situatie en het besteden van geld aan opnieuw een mogelijk niet te winnen oorlog, afschrikwekkend’, aldus de Congresleden. ‘De president moet stoppen met het uitslaan van provocerende taal die diplomatieke oplossingen in de weg staan en Amerikaanse troepen in gevaar brengen.’

Trump bezoekt Azië

President Trump is net begonnen aan een reis door Azië, die hem naar Japan, Zuid-Korea, China, Vietnam en de Filippijen zal brengen. Het belangrijkste thema is de crisis rond de nucleaire ambities van Noord-Korea dat hard werkt aan de uitbreiding van zijn kernwapenarsenaal. Het zou daarmee inmiddels al zover zijn gevorderd dat het over ballistische raketten beschikt die kunnen worden uitgerust met kernkoppen en het vasteland van de VS kunnen bereiken.

Tot schrik van zijn bondgenoten zei Trump zei eerder dit jaar dat hij Noord-Korea “volledig zal vernietigen” als het de VS bedreigt. Hij noemde de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un een ‘raketman op zelfmoordmissie’.

“Geen enkele dictator, regime of land zou ooit de Amerikaanse vastberadenheid moeten onderschatten”, zei Trump vandaag tijdens zijn eerste stop in Japan, tegen een gehoor van juichende Amerikaanse en Japanse militairen op een luchtmachtbasis bij Tokio. “Af en toe, in het verleden, hebben zij dat wel gedaan, en dat is niet prettig afgelopen voor hen, wel?”

Lees ook: Trump wil Azië leiderschap tonen

Trump schudt handen tijdens zijn bezoek aan de Yokota luchtmachtbasis bij TokioBeeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden