Pensioenregeling zzp'ers doorbraak

Gespaard geld kan ook bij ziekte of ongeluk worden aangesproken

Zelfstandige ondernemers zonder personeel kunnen vanaf volgend jaar belastingvriendelijk sparen voor hun oude dag. Er komt een eigen pensioenregeling voor de zzp'er. Nu zijn ze nog aangewezen op dure individuele polissen of ze sparen zelf wat. Twee derde van de 750.000 zelfstandigen bouwt helemaal geen pensioen op.

Het pensioenfonds voor zzp'ers wordt flexibel en op vrijwillige basis, heel anders dus dan de huidige collectieve pensioenregelingen voor werknemers. De organisaties Zelfstandigen Bouw, Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen en PZO-ZZP maakten dat gisteren bekend. Ze verwachten dat zo'n 350.000 mensen interesse hebben.

De ondernemer mag zelf bepalen of hij deelneemt. Hij hoeft ook geen vast bedrag in te leggen. Zijn inkomsten kunnen immers ook van jaar tot jaar verschillen. "In principe moet het voor iedere zelfstandige zonder personeel aantrekkelijk zijn om zelfs bij een geringe pensioeninleg in het fonds te stappen", zegt Maarten Post, voorzitter van Stichting ZZP Nederland.

Het zzp-pensioenfonds kent veel voordelen, vinden de vier organisaties. Zo mogen de deelnemers zelf kiezen hoe lang de uitkering moet lopen: 10, 15 of 20 jaar. Ook betalen jongeren niet mee voor ouderen, en laagopgeleiden niet voor hoogopgeleiden. Er wordt per leeftijdsgroep een fonds gevormd met een eigen beleggingsprofiel, gerelateerd aan het risico dat bij die groep hoort. De kosten worden collectief gedeeld.

Een andere vernieuwing is dat zzp'ers het gespaarde geld kunnen aanspreken als de zelfstandige door ziekte of een ongeluk langdurig niet kan werken. Daarmee is de pensioenregeling eigenlijk ook direct een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij overlijden wordt het pensioen omgezet in een nabestaandenuitkering. Bij overlijden tijdens de uitkeringsperiode vervalt het pensioen aan de erfgenamen.

Met het kabinet is eerder afgesproken dat deelnemers niet hun opgebouwde pensioen hoeven aan te spreken mochten ze in de bijstand terechtkomen. Een uitkering zal ook voor zzp'ers met pensioenvermogen beschikbaar zijn. Deze regeling was altijd al van kracht voor werknemers, maar geldt nu ook voor zelfstandigen.

Over twee weken wordt bekend gemaakt met welke pensioenuitvoerder de zzp-organisaties in zee gaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden