Pensioenpremie ABP volgend jaar omlaag

ABP verlaagt volgend jaar de pensioenpremie van 25,4 procent naar 21,6 procent. Dat heeft het grootste pensioenfonds van Nederland bekendgemaakt.

De zogenoemde pensioenrekenleeftijd wordt in 2014 opgetrokken van 65 naar 67 jaar. ABP vindt het redelijk dat deelnemers dan ook minder premie betalen.

Het ambtenarenfonds besluit begin 2014 of de korting van 0,5 procent op de pensioenen die het in april heeft doorgevoerd, wordt beëindigd. Dat is afhankelijk van de dekkingsgraad, die aangeeft in welke mate een pensioenfonds in staat is aan zijn toekomstige verplichtingen te voldoen. Die was 106,2 procent op 1 november.

'Bij een ontoereikende financiële positie (een dekkingsgraad lager dan 104,2 procent) zal een tweede pensioenverlaging per 1 april 2014 naar verwachting onafwendbaar zijn', aldus ABP.

Nog geen pensioenakkoord in zicht
Het kabinet wil de jaarlijkse pensioenopbouw vanaf 2015 verlagen van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. Dat moet kunnen omdat iedereen voortaan langer werkt en dus ook langer voor de oude dag kan sparen. Het kabinetsplan moet een bezuiniging van bijna 3 miljard opleveren.

Maar de oppositiepartijen vinden het kabinetsplan veel te ver gaan. Omdat het kabinet in de Senaat geen meerderheid heeft, is het op hun steun aangewezen. Gezocht wordt nu naar een hoger jaarlijks opbouwpercentage. Een akkoord tussen het kabinet en de oppositie over verlaging van de pensioenopbouw laat dan ook nog even op zich wachten. Ingewijden denken niet dat er deze week al overeenstemming komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden