Pensioenkorting ligt op de loer

Zorgfonds PFZW somber over dalende dekkingsgraad; indexeren van pensioenen langdurig in de ijskast

Als de voorzitter van een groot pensioenfonds waarschuwt dat korting op de loer ligt, is dat een niet te negeren signaal. "We staan er slecht voor", zegt de voorzitter van zorgfonds PFZW Peter Borgdorf. Zijn pensioenfonds - 2,5 miljoen (oud)deelnemers - is niet het enige, zo blijkt uit de cijfers die de fondsen vandaag naar buiten brengen. Daarom neemt De Pensioenfederatie de woorden van Borgdorf over. "Als de huidige neerwaartse trend doorzet dan komen pensioenverlagingen bij een aantal fondsen vanaf volgend jaar in zicht", schrijft de koepelorganisatie.

PFZW haalde vorig jaar bij haar beleggingen een negatief rendement van 0,1 procent. Dat komt hard aan, zeker nu de verplichtingen stijgen. De verhouding tussen verplichting en het vermogen van een pensioenfonds wordt uitgedrukt in de dekkingsgraad. Deze moet minimaal 104 procent zijn. PFZW komt niet verder dan 97 procent. Bij de grote broer ABP liep de dekkingsgraad terug naar 98,7. Metaalfonds PME daalde naar 97,7 procent. Alleen Bpf Bouw komt met 110,9 procent boven het minimum uit.

Zorgelijk is dat het eind van de daling van de dekkingsgraden nog niet in zicht is. Dat heeft grofweg twee oorzaken. De eerste is de lage olieprijs. Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, leed vorig jaar een verlies van 20 procent op grondstoffen, goed voor 3,2 miljard euro. Bij PFZW liep het verlies op naar ruim 40 procent. Dat kost het zorgfonds 2,3 procent van de dekkingsgraad.

Een andere oorzaak is de lage rente. Dan gaat het niet eens zozeer om de marktrente, maar om een kunstmatige rekenrente voor de lange termijn die is vastgesteld door De Nederlandsche Bank (DNB). Vorig jaar stelde DNB deze fors naar beneden bij. Dat heeft gevolgen voor de verplichtingen van pensioenfondsen. Zij moeten bij een lage rekenrente meer financiële reserves aanhouden om de huidige en toekomstige pensioenen te kunnen betalen.

"Je mag er niet vanuit gaan dat het goed komt dit jaar", sombert Borgdorf. Hij wijst op de olieprijzen van deze maand, en de beurskoersen die onder druk staan. De PFZW-voorzitter stelt nadrukkelijk dat het zorgfonds niet aan korten ontkomt als het zo doorgaat.

Indexeren raakt al helemaal uit beeld. ABP waarschuwde vorig jaar al dat het tien jaar kan duren voordat de pensioenen weer meestijgen met de inflatie. PFZW hield een termijn van vijf jaar aan. Borgdorf houdt er inmiddels rekening mee dat het wel eens langer kan duren dan vijf jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden