Pensioenfondsen staan er slecht voor door lage rente

null Beeld anp
Beeld anp

Onder druk van de aanhoudend lage rente is de financiële situatie van de meeste grote pensioenfondsen verder verslechterd. Vier van de vijf grootste fondsen hadden eind 2014 een dekkingstekort; hun dekkingsgraad is lager dan de minimaal vereiste 104,2 procent. Alleen bouwfonds bpfBouw staat er goed voor en verhoogt de pensioenen per 1 januari.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde kwartaalcijfers. De vijf grote pensioenfondsen maakten hun dekkingsgraden over het vierde kwartaal bekend. Met die graadmeter geven zij aan in hoeverre ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De lage marktrente veroorzaakt dat veel fondsen, ondanks gestegen vermogens, onvoldoende geld in kas hebben voor hun langetermijnverplichtingen.

Uitzondering is pensioenfonds bpfBouw dat de dekkingsgraad 0,7 procentpunt zag stijgen tot 114,5 procent. Het bouwfonds verhoogt de pensioenen met 0,15 tot 0,20 procent. De andere fondsen hoeven overigens niet te korten. Dat komt omdat de sector dit jaar te maken krijgt met nieuwe spelregels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden