Pensioenfondsen minder gekort

Reacties op maatregelen lopen uiteen van 'gematigd positief' tot 'dit is eerste stap'

De pensioenen hoeven in 2013 minder fors gekort te worden. Fondsen die in zwaar weer verkeren, mogen de verlaging van hun pensioenen over meerdere jaren spreiden en er komt een gunstiger rekenrente. Dat staat in het pakket aan pensioenmaatregelen dat staatssecretaris Paul de Krom (sociale zaken en werkgelegenheid) gisteren presenteerde. Het crisispakket werd in overleg met De Nederlandsche Bank (DNB) opgesteld.

Door de maatregelen daalt het aantal pensioenfondsen dat volgend jaar kortingen door moet voeren. Liet het ministerie eerder dit jaar nog weten dat 103 fondsen genoodzaakt zouden zijn om hun pensioenen te verlagen, met de nieuwe regels ligt dat aantal op 81. Ook zullen de kortingen vaak wat lager zijn. Pensioenfondsen die in 2013 een dekkingstekort hebben, mogen eenmalig afwijken van de eis dat de premies moeten bijdragen aan het herstel van de dekkingsgraad. In 2011 en 2012 bood DNB pensioenfondsen ook al de mogelijkheid tot zo'n 'adempauze'.

Volgens het Centraal Planbureau, dat de plannen doorrekende, ligt 'het grootste voordeel' van de nieuwe rekenrente bij de generaties geboren rond de jaren vijftig en zestig. Toch spreekt het ministerie van een 'evenwichtige aanpak' door de invloed die het totaalpakket op de economie en de toekomstbestendigheid van het pensioenstelsel heeft.

Werknemers en werkgeversorganisaties hebben gematigd positief op de kabinetsplannen gereageerd. De sociale partners zijn blij dat er de komende jaren minder fors gekort hoeft te worden, maar vinden dat het pakket voor de lange termijn nog niet ver genoeg gaat.

Volgens de Pensioenfederatie is het nieuwe rentepercentage dat fondsen moeten hanteren nog altijd 'ongeloofwaardig' laag. Dat de verlaging van pensioenen over meerdere jaren verspreid mag worden en het pakket de stijging van premies zoveel mogelijk tracht te voorkomen, kan wel op haar goedkeuring rekenen.

Vanuit de politiek is er wisselend op het pakket aan maatregelen gereageerd. Nieuwkomer 50Plus is ontevreden dat er ondanks de aanpassing van de rekenrente nog altijd fondsen zijn die niet aan kortingen ontkomen. De partij wil een spoeddebat over de plannen houden.

VVD-Kamerlid Helma Lodders noemt de maatregelen van partijgenoot De Krom 'een eerste stap'. Volgens Lodders moeten pensioenfondsen nu zelf hun verantwoordelijkheid nemen om de financiële problematiek het hoofd te bieden.

De PvdA noemt het pakket pensioenmaatregelen dat de staatssecretaris naar de Kamer heeft gestuurd realistisch.

Volgens Tweede Kamerlid Roos Vermeij wordt voorkomen dat er volgend jaar 'onnodig hard moet worden gekort op de pensioenuitkeringen, al blijft het pijnlijk'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden