'Pensioenfondsen beleggen nog steeds in wapens'

(Novum) - Pensioengeld van Nederlandse burgers wordt nog steeds op grote schaal belegd in de wapenindustrie, bijvoorbeeld in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van kernwapens. Pensioenfondsen zouden niet van plan zijn daar verandering in te brengen, meldt de Campagne tegen Wapenhandel woensdag.

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) stelde dinsdag op basis van onderzoek dat pensioenfondsen massaal uit de productie van wapens zijn gestapt. Van zo'n veertig procent van het vorig jaar belegde vermogen van bijna 1,1 biljoen euro zou vaststaan dat het niet in de wapenindustrie werd gestoken. Ook de Campagne tegen Wapenhandel deed onderzoek naar pensioenfondsen, en meldt dat bij 'geen enkel door ons onderzocht pensioenfonds sprake is van uitsluiting van alle wapenfabrikanten',

Volgens de Campagne tegen Wapenhandel worden bij institutionele beleggers in de meeste gevallen de productie van (bijna) verboden wapens, landmijnen en clustermunitie, uitgesloten. Slechts enkele pensioenfondsen zouden echter uitsluitingscriteria voor wapenproductie in bredere zin hanteren.

VBDO-onderzoeker vindt dat de Campagne tegen Wapenhandel wel een punt heeft. "Ik zie het als een nuancering en niet als een tegenspraak", zegt Ernst van Weperen in een reactie."Het persbericht was weinig genuanceerd, maar in mijn onderzoek staat het allemaal wel." Hij probeerde te zeggen dat 435 miljard euro aan beleggingen wordt gescreend op de wapenindustrie. "Maar daarbij had ik moeten aangeven dat het alleen gaat om 'verwerpelijke' wapens als kernwapens, mijnen en clustermunitie."

De Campagne tegen Wapenhandel wil onder meer dat niet meer wordt belegd in bedrijven die meer dan vijf procent van hun omzet uit militaire productie halen. Het pensioenfonds van Shell zou nog steeds in bedrijven beleggen die landmijnen en clustermunitie produceren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden