Pensioenfonds boert goed, maar gepensioneerde profiteert niet

De pensioenfondsen hebben het goed gedaan, maar pensioengerechtigden zien daar weinig van terug. Beeld ANP XTRA
De pensioenfondsen hebben het goed gedaan, maar pensioengerechtigden zien daar weinig van terug.Beeld ANP XTRA

De vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen hebben goed verdiend afgelopen jaar. De fondsen ABP, Zorg en Welzijn, PME, PMT en Bouw behaalden rendementen van 14 tot 24 procent, bleek uit de vandaag gepresenteerde jaarcijfers. De fondsen hebben nu ruim 1200 miljard euro in kas. Nog nooit hadden de pensioenfondsen zoveel geld.

Meer geld bij de fondsen betekent echter nog niet dat ook deelnemers en gepensioneerden profiteren van de grote winsten. Bij vier van de vijf fondsen verslechterde namelijk de dekkingsgraad. Trouw-economieredacteur Marco Visser legt uit waarom dat geen goed nieuws is voor pensioengerechtigden.

Zijn de grote winsten van de pensioenfondsen opvallend?
"Uit de cijfers blijkt dat de fondsen goed hebben belegd. Niet alleen op de beurs, maar ook op grondstoffen of in vastgoed. Ze hebben dus veel geld verdiend en hun vermogen is flink gestegen. De pensioenfondsen presenteren elk jaar grote groeicijfers, dus het was niet heel verrassend dat ze veel winst hebben gemaakt."

Als de pensioenfondsen zoveel geld hebben, waarom zien de deelnemers van het fonds dat niet terug?
"Een pensioenfonds moet altijd genoeg geld in kas hebben om pensioenen te kunnen uitbetalen. Dit is het beste uit te leggen met een sommetje: stel, een fonds moet over tien jaar honderd euro uitkeren, bij een rekenrente over tien jaar van 2,5 procent. Dan moet een fonds momenteel 78 euro in kas hebben.

"Stel dat de rekenrente daalt naar 1,5 procent. Dan is die 78 euro na tien jaar geen honderd, maar negentig euro. Om met een lagere rente uit te komen op honderd euro, heeft een pensioenfonds 86 euro in kas nodig. Daarom moet een pensioenfonds zorgen voor een groter vermogen. Het geld wat de pensioenfondsen afgelopen jaar hebben verdiend, gaat daar aan op."

Dan heb je het over de dekkingsgraad?
"De dekkingsgraad geeft weer in hoeverre pensioenfondsen in staat zijn de pensioenen in de toekomst te betalen. De minimale dekkingsgraad ligt nu op 104,2 procent. Dus voor elke honderd euro die een fonds nu of in de toekomst moet uitkeren, heeft een fonds iets meer dan 104 euro in kas nodig.

"Uit de cijfers blijkt dat de dekkingsgraad van vier van de vijf fondsen nu onder de 104,2 procent is gedaald. De fondsen hebben dus nu in plaats van 104 gemiddeld 102 euro in kas. Als dat een trend gaat worden, kan het gebeuren dat er moet worden gekort op de pensioenen. Maar dat zie ik niet zo snel gebeuren, omdat de rente niet veel lager meer kan."

Is er een kans dat pensioengerechtigden toch meer pensioen gaan krijgen?
"De dekkingsgraad blijft voorlopig laag, wat niet goed is voor de gepensioneerden. Om mensen meer pensioen te kunnen geven is een dekkingsgraad van 110 procent nodig. En dan mogen de pensioenen nog maar gedeeltelijk worden aangepast aan de inflatie. Voor een volledige aanpassing is een dekkingsgraad nodig van 130 procent. Geen van de vijf grootste fondsen komt daarbij in de buurt.

"Ook is er sinds dit jaar de regeling dat de dekkingsgraad wordt berekend via een gemiddelde over twaalf maanden. De rente is al lang laag, dus als die opeens zou stijgen leidt dat niet meteen tot een veel hoger gemiddelde.

"Toch vergeten de fondsen vaak te vertellen dat een lage rente ook goed kan zijn. De fondsen verdienen namelijk wel heel veel geld. Bijvoorbeeld het fonds Zorg&Welzijn, dat veel winst heeft gemaakt op obligaties en het afdekken van de risico's op lage rente. De fondsen hadden het alleen nog beter moeten doen op de beurs om hun dekkingsgraad op peil te houden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden