Pensioenen flink duurder door rente-ingreep DNB

Werknemers en gepensioneerden gaan maatregel voelen. Indexering moeilijker.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Een verslechtering voor gepensioneerden, werknemers en pensioenfondsen. Zo reageerden diverse organisaties gisteren nadat De Nederlandsche Bank de langetermijnrente verlaagde van 4,2 procent naar 3,3 procent.

De ingreep is nodig vanwege de lage rentestand in Europa. De rente waar pensioenfondsen mee rekenen, begon te ver af te wijken van de 'echte' rente; de zogeheten rekenrente. Door de verlaging moeten werknemers er rekening mee houden dat zij meer pensioenpremie moeten gaan betalen, zei DNB.

Ook indexering van de huidige pensioenen wordt moeilijker. "De pensioenen bevinden zich nu al in een onrustig vaarwater", reageerde de FNV. "Ik snap dan ook niet waarom er nu op deze manier door de DNB wordt ingegrepen. Pensioen wordt namelijk voor deelnemers ook een stuk duurder door deze maatregel."

Pensioenfondsen hebben te maken met twee soorten rentes. De rekenrente en de langetermijnrente. Beide zijn belangrijk voor het bepalen van de toekomstige verplichtingen, die bij een lage rente omhoog gaan.

De rekenrente staat al jaren op historisch laag niveau. De langetermijnrente bleef in al die tijd staan op 4,2 procent. Dat was zo afgesproken met DNB. Die heeft gisteren besloten de vaste rente van 4,2 los te laten en te koppelen aan de gemiddelde marktrente met een lange looptijd. Die is nu 3,3 procent, maar de verwachting is dat deze de komende tijd zal dalen, waardoor de positie van de pensioenfondsen nog slechter wordt.

Die positie wordt uitgedrukt in de dekkingsgraad, die minimaal 105 procent moet zijn. Momenteel is het gemiddelde ongeveer 108 procent. Daar gaat met de maatregelen van DNB op korte termijn 3 procent vanaf en in 2020 wellicht zelfs 15 procent, stelt de Pensioenfederatie.

De 4,2 procent was kunstmatig hoog, erkennen ook critici van de maatregel. Maar dat compenseerde de eveneens kunstmatig lage rekenrente. Die staat namelijk zwaar onder druk sinds de Europese Centrale Bank de geldpersen laat draaien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden