Pensioenakkoord waarschijnlijk niet deze week

Vlnr: Steven van Weyenberg (D66), Jesse Klaver (GL), Carola Schouten (CU) en Elbert Dijkgraaf (SGP) verlaten het ministerie van Financien na het laatste overleg over de pensioenenBeeld anp

Een akkoord tussen kabinet en oppositie over verlaging van de pensioenopbouw laat waarschijnlijk nog even op zich wachten. Ingewijden denken niet dat er deze week al overeenstemming komt. PvdA-leider Diederik Samsom had het dinsdag over 'de komende weken'.

Het overleg tussen minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en de pensioenwoordvoerders van CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP en de coalitiepartijen VVD en PvdA gaat woensdagmiddag verder. Vorige week werd het afgebroken wegens ziekte van een van de deelnemers.

Betrokkenen verwachten echter dat er pas besluiten kunnen vallen als de fractievoorzitters en premier Mark Rutte aanschuiven. De moeilijke politieke knopen zouden alleen op het hoogste niveau doorgehakt kunnen worden. Door agendaproblemen lukt het deze week niet de politieke top om de tafel te krijgen.

Pensioenopbouw
Het kabinet wil de jaarlijkse pensioenopbouw vanaf 2015 verlagen van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. Dat moet kunnen omdat iedereen voortaan langer werkt en dus ook langer voor de oude dag kan sparen. Het kabinetsplan moet een bezuiniging van bijna 3 miljard opleveren.

Maar de oppositiepartijen vinden het kabinetsplan veel te ver gaan. Omdat het kabinet in de Senaat geen meerderheid heeft, is het op hun steun aangewezen. Gezocht wordt nu naar een hoger jaarlijks opbouwpercentage. Volgens bronnen liggen er varianten op tafel waarbij de opbouw uitkomt op 1,85 à 1,9 procent. Ook wordt nog gedacht over een pensioenfonds voor zzp'ers. Alle wensen bijeen kosten enkele honderden miljoenen.

Nivelleren
Om dat te dekken wordt overwogen voor inkomens boven circa 90.000 euro de pensioenbouw te schrappen. VVD en CDA hebben echter grote moeite met deze nivellerende maatregel. Zij willen dat er ook gekeken wordt naar een dekking elders, bijvoorbeeld in de sociale zekerheid. Hier voelen PvdA en GroenLinks echter niks voor.

Samsom zei dinsdag te verwachten dat alle zeven partijen die nu onderhandelen, ook aan tafel zullen blijven. Ingewijden houden er echter rekening mee dat het CDA zal afhaken. Ook zonder die partij is er een meerderheid in de Senaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden