'Pensioen wordt uitgehold tot de helft van wat het was'

Ouderenbond: Niet indexeren van pensioenen slecht voor jong en oud, en onnodig bovendien

De nieuwe pensioenregels van staatssecretaris Jetta Klijnsma zijn gemaakt om het instituut pensioenfonds te versterken. Dat gaat ten koste van zowel jongeren als ouderen, schrijven de samenwerkende ouderenorganisaties CSO/NVOG/KNVG aan de Tweede Kamer. Schrap de plannen, betogen zij. Dat kan toekomstige gepensioneerden 48 procent aan koopkracht schelen.

Begin september organiseert de Kamer een rondetafelgesprek over de pensioenplannen. Die moeten zorgen voor meer geld in de pensioenpotten. Klijnsma wil de financiële reserves verhogen door de uitkeringen alleen aan te passen aan de inflatie als de dekkingsgraad 130 procent is. Momenteel zitten de pensioenfondsen gemiddeld op 110 procent.

Klijnsma 'stapelt zekerheid op zekerheid', wat ten koste gaat van werknemers, schrijven de bonden. Zij wijzen erop dat pensioenfondsen geen beleggingsinstellingen zijn, maar vermogensbeheerders. En wel zodanig dat de fondsen de toegezegde uitkeringen kunnen betalen en de pensioenen kunnen aanpassen aan de inflatie; de zogeheten indexatie. "De politiek schijnt dit eenvoudige principe uit het oog te hebben verloren."

Door de strenge eisen is indexering de komende tien jaar onwaarschijnlijk. Vervelend voor gepensioneerden en hun pensioen, maar zeker ook voor actieve werknemers, stelt oud-staatssecretaris van financiën Martin van Rooijen, tegenwoordig voorzitter van de ouderenbond KNVG. "Als je als werknemer per jaar 1000 euro opzij legt voor je pensioen, wordt dat ieder jaar met 2 procent verhoogd. Doe je dat tien tot twintig jaar niet, dan is de eerste 1000 euro die je hebt opgebouwd veel minder waard. Tegen de tijd dat je met pensioen gaat, heb je nog maar de helft van wat je dacht te krijgen."

De kortingen van niet-indexeren komen voor jongeren bovenop de verlaging van de jaarlijkse pensioenopbouw, een plan waar het kabinet vorig jaar een akkoord over bereikte. Dat leidt voor jongeren tot uitkeringen die 17 procent minder waard zijn dan het huidige pensioen, stellen de bonden. "Bij elkaar genomen wordt het aanvullend pensioen uitgehold tot bijna 50 procent van wat het eens was, terwijl door het uitstel van de pensioenleeftijd ook al een zwaar beroep op de jongere generatie wordt gedaan."

En dat terwijl pensioenfondsen 'grandioos door de crisis zijn gekomen', zegt Van Rooijen. "Tien jaar geleden was de pensioenpot gevuld met 500 miljard, nu is dat 1200 miljard."

Maar het kabinet kijkt vooral naar de dekkingsgraad. Die is met 110 procent relatief laag, wat alles te maken heeft met de gehanteerde rekenrente. Hoe lager de rente, des te lager het verwachte rendement op vermogen. Ter compensatie moet er dan meer geld in de pensioenpotten. Omdat de rente momenteel historisch laag is, is de fictieve dekkingsgraad ook laag. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met mogelijk veel hogere winsten uit beleggingen in bijvoorbeeld aandelen of onroerend goed.

Van Rooijen begrijpt wel 'wat er achter de strategie van het kabinet zit'. Afgelopen jaren kwamen banken, verzekeringsmaatschappijen en woningcorporaties in de problemen. "Het kabinet wil niet dat pensioenfondsen enig risico lopen. Waarbij ze vergeten dat de staat niets met pensioenfondsen te maken heeft. Dat is uitgesteld loon en daar gaan werknemers en werkgevers over. Niet de politiek. Ze trekken dat nu naar zich toe en laten De Nederlandsche Bank een zware rol spelen waardoor de rol van pensioenfondsen geweldig wordt teruggedrongen."

Volgens Klijnsma houden de fondsen voldoende ruimte "om hun eigen indexatie-ambitie te bepalen zolang dit maar evenwichtig gebeurt met oog voor de belangen van alle generaties". Zij voegt eraan toe dat volgens het Centraal Planbureau (CPB) sprake is van 'evenwichtige generatie-effecten'.

"Maar dat is een politiek stuk", reageert Van Rooijen. "Het CPB moest dat wel zeggen, anders kon het kabinet het voorstel niet indienen. Ze hebben niets doorgerekend op de economische gevolgen omdat er dan hele slechte cijfers verschijnen."

Als de Tweede Kamer nu niet in actie komt dan zullen de ouderenbonden de Eerste Kamer vragen om een doorrekening, maar op positieve respons rekenen zij niet. Van Rooijen kijkt al vooruit naar maart 2015. "Dan zijn de Provinciale Staten- verkiezingen en gaan drie miljoen gepensioneerden en miljoenen werknemers stemmen. Als iedereen in de gaten krijgt hoe slecht dit plan is, kan het zo maar eens voorbij zijn met de meerderheid in de Eerste Kamer."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden