Pensioen-miljarden voor nationaal glasvezelnet

Glasvezelnet in aanleg Beeld
Glasvezelnet in aanleg

De pensioenfonden ABP, PGGM en PfV willen over tien jaar een heel Nederland dekkend glasvezelnet bezitten. Ze trekken daar vele miljarden voor uit, geld dat de fondsen het rendement moet brengen waar ze dringend om verlegen zitten.

De twee grote pensioenfonden ABP en PGGM zullen samen met PfV 'om te beginnen' een miljard euro investeren in een initiatief van Rabobank en Bouwfonds. Dit project, Communication Infrastructure Fund (CIF), wil bestaande tv-kabelnetten opkopen en dan de huidige coaxkabel door glasvezel vervangen. Dat lieten de intiatiefnemers vandaag weten via Het Financieele Dagblad.

Topman Joost Goderie van CIF zegt dat de investering van nu één miljard kan oplopen tot tien miljard. Dat is anderhalf keer zo veel als nodig zou zijn om in heel Nederland glasvezel naar alle woningen aan te leggen. CIF rekent er kennelijk op om de huidige kabelnetten, vooral die van Ziggo en UPC (samen goed voor 90 procent van het Nederlandse kabelnet) voor een kleine vier miljard te kunnen kopen.

CIF heeft al een eerste kabelnet opgekocht en van glasvezel voorzien, Caiway, in het centrum van het land. Het voordeel van deze aanpak is dat het bestaande kabelnet tijdens de aanleg van het glasnet al voor inkomsten uit de abonnementsgelden zorgt, en vooral dat men al bijna alle inwoners van het dekkingsgebied als klant heeft. Zodra het glasvezelnet klaar is, kunnen die klanten worden overgezet en gaat het glasnet dus omzet maken. In gebieden waar anderen glasvezelnetten aanleggen, blijkt het vaak moeilijk om in het begin klanten voor het nieuwe net te werven.

De twee grote kabelnetten Ziggo en UPC zouden zelf ook op die manier slim glasvezelnetten kunnen aanleggen, maar dat zullen zij nooit doen. Op het moment dat ze hun glasnet hebben, zijn ze wettelijk verplicht op dat net ook concurrenten toe te laten. Nu hebben ze op hun kabelnet nog een monopolie, waardoor ze onnodig hoge abonnementstarieven kunnen rekenen. Naar schatting van deskundigen zouden tv-kabelabonnementen één derde goedkoper kunnen, wat de Nederlandse samenleving een half miljard per jaar zou besparen, geld dat nu naar Amerikaanse en Britse eigenaren van Ziggo en UPC gaat.

Door glasvezelnetten aan te leggen, gaat CIF de kabelnetten allereerst concurrentie aandoen. Daardoor worden die kabelnetten minder rendabel en zullen de eigenaren eerder geneigd zijn hun netten aan CIF over te doen, zo mag verwacht worden. Als ze dat zouden willen, zouden Ziggo en UPC vervolgens wel weer, net als bijvoorbeeld KPN, diensten op het glasvezelnet kunnen gaan leveren. Maar dan in concurrentie met talloze anderen.

Er wordt in Nederland al tijden gesproken over de aanleg van glasvezelnetten tot in elk huis. De investering is echter hoog, zo'n 1400 euro per aansluiting, terwijl niet duidelijk is hoe snel er voldoende abonnees op het nieuwe net zullen zijn om het rendabel te maken. De financiering is daardoor steeds een vertragende factor geweest bij de aanleg van het nieuwe net. Die impasse is nu dus door de aanpak van CIF en de miljarden van de pensioenfondsen doorbroken.

Voor de pensioenfondsen is een glasvezelnet een interessante investering. Het net zal dertig jaar of langer meegaan, en vormt dus een veilige belegging voor de lange termijn. Bovendien levert het een rendement op van al gauw 6 of 7 procent, en dat dus over tientallen jaren. De pensioenfondsen zitten momenteel dringend om zulke goed renderende investeringen verlegen.

Het nieuwe kabinet zal de plannen van de pensioenfondsen als muziek in de oren klinken. De aanleg van het glasvezelnet levert om te beginnen veel werkgelegenheid voor bouwbedrijven op. En het glasvezelnet zorgt daarna voor veel mogelijkheden voor nieuwe high-tech bedrijvigheid. Nederland zou zo toch weer bij de koplopers voor snel internet kunnen gaan behoren, een positie die het de laatste jaren snel aan het verliezen is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden