Penningmeester slim met cijfers

Medewerker scholenvereniging verduistert 2,8 miljoen euro

De voormalig penningmeester van een vereniging met veertien basisscholen in de gemeente Kampen heeft tussen 2007 en 2010 zo'n 2,8 miljoen euro achterover gedrukt. Dat heeft de vereniging voor christelijk onderwijs Iris bekendgemaakt, na onderzoek door accountantsbureau Deloitte.

De zaak heeft geen invloed op de reguliere bedrijfsvoering en de kwaliteit van het onderwijs, benadrukt collegevoorzitter Friso Kingma. Hoeveel geld er in kas is, wil hij niet zeggen. Eind 2010 had de scholenvereniging volgens gegevens van de Onderwijsinspectie nog een ruime financiële buffer van 4,8 miljoen euro.

De fraude kwam dit voorjaar aan het licht bij de bestuursoverdracht. In 2011 wijzigde Iris haar organisatiestructuur: een vijfkoppig bestuur werd ingeruild voor een college van bestuur met twee leden. De penningmeester uit het oude bestuur werd lid van de raad van toezicht en moest daarom de financiële huishouding overdragen aan de nieuwe bestuurders. "Bij de overdracht van de bankzaken werden financiële onregelmatigheden zichtbaar", aldus Kingma.

Hij wil niet ingaan op de vraag of voormalig bestuursleden of accountants hebben zitten slapen. "De penningmeester heeft op een slimme manier financiële overzichten vervalst." Hoe dat precies in zijn werk ging, wil hij niet zeggen. Maar ook de accountant heeft de onregelmatigheden niet ontdekt tijdens de controle van de jaarrekening, zegt hij.

Het college van bestuur van Iris heeft deze zomer aangifte gedaan tegen de oud-medewerker, die al voor 2007 bij de scholenvereniging in dienst was. Of de voormalig penningmeester wordt vervolgd, is nog niet bekend. Hangende het onderzoek doet het OM geen mededelingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden