Penalty's zorgen voor enig (leed)vermaak

HENDRIK-IDO-AMBACHT - De zaterdagamateurs zijn de nacompetitie om het landskampioenschap bepaald niet met een hoogstandje begonnen. FC Lisse haalde uit het duel met ASWH dan nog wel enig profijt (0-2), maar in een groot deel van de wedstrijd kwamen de kampioenen van de hoofdklassen A en B niet aan voetballen toe.

Loek Laurman

En zo kon het gebeuren dat het eigenlijk pas leuk werd toen de wedstrijd al was afgelopen. En wel bij het nemen van de serie strafschoppen. Het resultaat daarvan kan aan het slot van de reeks van zes wedstrijden de doorslag geven als clubs in puntental gelijk eindigen en ook de doelsaldi niet toereikend zijn om de uiteindelijke winnaar aan te wijzen. Meestal wordt de serie afgewerkt als niet meer dan een verplicht nummer. Maar een geheel te verwaarlozen onderdeel vormen de strafschoppen nu ook weer niet.

Sinds de invoering, met als aanleiding de toevoeging aan de zaterdagtop van een derde afdeling in het seizoen 1983/'84, heeft het resultaat weliswaar nog nooit een beslissende rol gespeeld, maar nog vrij recent was het aantal benutte strafschoppen bij de laatste wedstrijd van de nacompetitie toch wel heel dreigend op de achtergrond aanwezig. IJsselmeervogels bleef in 1995 Katwijk uiteindelijk één doelpunt voor en in 1997 veroverde VVOG de landstitel, omdat FC Lisse qua doelsaldo één treffer in het nadeel was.

Die dus toch niet geheel onbeduidende schoten vanaf elf meter zorgden zaterdag na een teleurstellende wedstrijd alsnog voor enig (leed)vermaak. Er waren nogal wat strafschoppen nodig om een winnaar aan te wijzen. Oorzaak: missers, keepers, paal en lat. De veertiende poging bracht duidelijkheid. Stand 3-2 voor FC Lisse. Veertien schoten, vijf keer raak. Dat was nog eens lachen en dat deed het publiek ook. Om vervolgens hoofdschuddend om zoveel geschutter kantine of uitgang te zoeken.

Gelukkig was daar nog André Wetzel om de aanwezige pers te behoeden voor het geven een compleet vertekend beeld. De trainer van ASWH herinnerde de al te kritische verslaggevers aan het verloop van de eerste helft. En inderdaad. Toen bereikte het spel van zijn elftal nog wel een acceptabel niveau. Maar wat baat een half uur aardig voetbal als de tegenstander, die minder laat zien, in die periode wel de doelpunten maakt, die achteraf beslissend bleken. Alleen de eerste treffer kon bekoren, de tweede kwam gelukkig tot stand. Al met al was er ook ruimte voor de verzuchting dat het op dinsdag 29 mei in Lisse wel eens anders kan uitpakken. Maar voor het zo ver is, moet ASWH de opgelopen schade morgenavond eerst maar eens beperkt zien te houden in het duel tegen Be Quick'28 in Zwolle.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden