Pelupessy kan gedachten niet bij badminton houden

DEN BOSCH - Een oude wijsheid in individuele sporten luidt dat je als underdog een topper het best kunnen treffen in de eerste ronde. Pierre Pelupessy had dat 'geluk' bij de EK badminton in Den Bosch, maar de Nederlandse kampioen werd er niets wijzer van. Zijn eerste partij was ook direct zijn laatste.

FRED BUDDENBERG

De tegenstander van Pelupessy luisterde naar de naam Tomas Johansson, de Zweedse schaduw-kopman, die dinsdagavond ook deel uitmaakte van de ploeg die de Europese titel in het landentoernooi veroverde. De Duinwijck-trainer hield lang gelijke tred met de nummer 24 van de wereld, maar stapte na ruim een uur wel als verliezer van de baan: 11-14, 18-14 en 13-15. Technisch en conditioneel was Pelupessy de meerdere van Johansson, die zich op de beslissende momenten wel een killer toonde. Van alle kanten ontving de 28-jarige Pelupessy complimenten over zijn spel, maar daar kon hij niets voor kopen. “Vroeger was dat leuk, maar als je ouder wordt telt alleen het resultaat”, erkende hij. “Het feit is dat ik met lege handen sta.”

Pelupessy beschouwde het als een mirakel dat hij tegen Johansson zo goed bij de les was. Zijn hoofd staat op dit moment namelijk helemaal niet naar badminton. Twee maanden geleden verloor zijn beste vriend bij een auto-ongeluk het leven. En dat greep de hypergevoelige Pelupessy enorm aan. “Ik heb een maand nauwelijks kunnen slapen”, keek de in Jakarta geboren sporter terug op een van de moeilijkste perioden uit zijn leven. “Zowel lichamelijk als geestelijk gaat er emotioneel zoveel door je heen. Het is een constant gevecht in mijn hoofd. Ik probeer het af en toe naar de achtergrond te verdringen, maar ik moet er elk moment aan denken. Ik had ook niet verwacht dat ik het kon opbrengen om hier zo goed te spelen.”

Lang twijfelde Pelupessy eraan of hij wel moest deelnemen aan de Europese titelstrijd in de Bossche Maaspoort. Eerder liet hij de open Zwitserse kampioenschappen in Bazel en de All England in Birmingham schieten. Uiteindelijk besloot de met Monique Hoogland samenwonende Leidschendammer zijn inschrijving voor de EK niet in te trekken. “Het was een moeilijke beslissing, maar mijn vriend zou het zo gewild hebben”, verklaarde Pelupessy. “Ik heb dinsdagavond nog lange tijd telefoneerd met de moeder van mijn vriend. Zij troostte mij met hele geruststellende woorden. Ook zij wilde dat ik hier ging spelen. Ik heb een innige relatie met de ouders van mijn vriend, zij zijn als een tweede vader en moeder voor mij.”

Van een serieuze voorbereiding op de EK kwam weinig tot helemaal niets terecht. In het Sportcentrum Maaspoort dwalen de gedachten van Pelupessy vaak af, dan zit hij ergens op de tribunes doelloos voor zich uit te staren. Ook na afloop van het toernooi om de Europese kampioenschappen zal en kan de in Duitsland competitie spelende Pelupessy zich niet of nauwelijks met zijn favoriete sport bezighouden. De stoute plannen die hij vorig jaar openbaarde na het behalen van zijn vierde nationale titel (die hij opdroeg aan zijn ernstig zieke vader) gaan de ijskast in. Zijn aangekondigde strijd voor een plaats in de Olympische ploeg voor de Spelen van 1996 in Atlanta heeft in een klap alle lading verloren. “Na de EK neem ik eerst wat gas terug”, zei Pelupessy. “Ik kan mij absoluut niet met badminton bezighouden. Eerst moet ik het verlies van mijn vriend goed verwerken.”

Met Pelupessy verdween ook Ruud Kuijten al na de eerste ronde uit het toernooi. De speler van BC Nuenen verloor na een ware slijtageslag van de Fin Jyri Aalto. Met alleen Jeroen van Dijk (hij won probleemloos van de Schot David Gilmour) heeft Nederland nog maar een troef in de strijd bij de mannen. De naam van Chris Bruil stond nog wel in het speelschema, maar de Amsterdammer had zich al enige tijd voor het begin van de EK vanwege een voetblessure afgemeld. Reglementair mocht Nederland de open plek opvullen, maar bondscoach Huub Franssen kon uit de negen man tellende selectie geen geschikte vervanger voor Bruil vinden. Joris van Soerland was geblesseerd, Ron Michels en Quinten van Dalm waren reeds ingeschreven voor het mannen- en gemengd dubbelspel en Gerben Bruijstens en Ron Leunissen hebben in de ogen van Franssen (nog) niets op een EK te zoeken.

Bij de vrouwen haalden drie van de vier Nederlanders de tweede ronde. Astrid van der Knaap, Monique Hoogland en Georgy Trouerbach stonden tegen hun nietszeggende tegenstanders totaal maar drie punten af. Carolien Glebbeek moest het opnemen tegen Camille Martin, de Deense nummer een van Europa. Glebbeek kon niet aantonen dat het gunstig is om een topper in de eerste ronde tegen te komen. In de eerste game bouwde zij brutaal een 8-3 voorsprong op, maar daarna had Martin er genoeg van. De verliezend EK-finaliste van twee jaar terug schakelde een tandje hoger en liet Glebbeek kansloos achter: 11-8, 11-4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden