Peloton der kanslozen

Terwijl Vladimir Poetin op een onbedreigde overwinning afstevent, zal de koploper van de achterblijvers wel weer Gennadi Zjoeganov heten. Bij de vorige presidentsverkiezingen haalde de communist in de eerste ronde 32 procent, en verloor in de tweede van Jeltsin. Nu staat Zjoeganov in de peilingen op zo'n 20 procent.

De andere kandidaten waren bij voorbaat al helemaal kansloos. De liberaal Grigori Javlinski van Jabloko staat op zo'n 7 procent, de rest op maximaal 2 procent. Dat geldt bijvoorbeeld voor de extreem-nationalist Vladimir Zjirinovski -in 1996 nog goed voor 6 procent. De gouverneur van Samara, Konstantin Titov, is gerespecteerd om zijn economische beleid maar heeft zelfs niet de steun van zijn eigen partij, de Unie van Juiste Krachten.

Enkele verliezers zijn van linkse signatuur. Aman Toelejev is gouverneur van de Kemerovo-regio, Aleksej Podberjozkin een oud-assistent van Zjoeganov, en Stanislav Govoroechin een filmregisseur uit de politieke stal van het centrum-linkse koppel Loezjkov-Primakov. Daarnaast zijn er nog twee outsiders zonder duidelijke politieke binding: de Tsjetsjeens-Moskouse vastgoedmagnaat Oemar Dzjabrailov en Ella Pamfilova, de eerste vrouw ooit in Russische presidentsverkiezingen. Zij neemt slechts deel om de toekomstige kandidatuur van andere vrouwen te vergemakkelijken. Tot slot is daar Joeri Skoeratov, de procureur-generaal die corruptie in de kringen rond Jeltsin onderzocht. Hij werd vorig jaar op non-actief gesteld na televisiebeelden van hem en twee prostituées. De toenmalige chef van de veiligheidsdienst stond garant voor de echtheid van die beelden. Zijn naam: Vladimir Poetin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden