Pelosi voorzitter Huis van Afgevaardigden

(Novum/AP) - Nancy Pelosi is donderdag aangetreden als eerste vrouwelijke voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De 66-jarige Democrate uit San Francisco sprak zelf van een historisch moment voor het Congres en voor vrouwen in de Verenigde Staten. "Dit is een moment waarop we tweehonderd jaar hebben gewacht", zei ze, omringd door haar zes kleinkinderen.

Het 110de Amerikaanse Congres kwam donderdag bijeen met Democraten in zowel het Huis als de Senaat in de meerderheid. Het is voor het eerst sinds 1994 dat de Republikeinen het niet in het Congres voor het zeggen hebben. De Democraten hebben echter geen ruime marge, want in de Senaat zitten 49 Democraten, 49 Republikeinen en twee onafhankelijke kandidaten. Die steunen normaal gesproken echter wel de Democraten. In het Huis ziet het er voor de Democraten een stuk beter uit: daar hebben ze 233 zetels in handen en de Republikeinen 202. Beide partijen hebben beloofd te zullen samenwerken.

Senaatsvoorzitter en vice-president Dick Cheney beëdigde donderdag tien nieuwe senatoren, onder wie acht Democraten. Het Huis telt 55 nieuwe leden, van wie slechts dertien geen Democraat zijn.

De katholieke Pelosi begon haar historische dag met een bezoek aan de Sint-Pieterkerk in de buurt van het Capitool. Onderweg naar de kerk liep ze betogers tegen abortus tegen het lijf, die haar van hypocrisie beschuldigden. "Je kunt niet katholiek én voor abortus zijn", was te lezen op een bord van een demonstrant. Verschillende andere Amerikaanse parlementsleden woonden de dienst in de kerk eveneens bij.

Vrouwenorganisaties roemen het aantreden van Pelosi. Er wordt alom gesproken van het doorbreken van een glazen plafond en hoewel Pelosi altijd heeft gezegd dat ze wil worden afgerekend op haar prestaties en niet haar sekse, erkende ze woensdag van harte het belang van haar prestatie. "Van het feit dat ik de eerste vrouwelijke voorzitter (van het Huis, red.) wordt, zal een signaal uitgaan naar alle jonge meisjes en vrouwen in het land, dat alles voor hen mogelijk is."

Pelosi laat zich niet alleen voorstaan op het feit dat ze een vrouw is, maar ook dat ze katholiek is, van Italiaans-Amerikaanse afkomst en opgegroeid in Baltimore. Woensdag woonde ze een kerkdienst bij op haar alma mater, Trinity University, en 's avonds dineerde ze op de Italiaanse ambassade. Vrijdag vertrekt ze naar Baltimore, de stad waarvan haar vader Thomas D'Alesandro burgemeester was. De straat in de Italiaanse wijk waar Pelosi opgroeide wordt namelijk naar haar vernoemd: Via Nancy D'Alesandro Pelosi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden