Pelikaan neergestreken in Friesland

ECHTENERBRUG (ANP) - Op en bij het Tjeukemeer in Friesland vertoeft sinds enkele dagen een roze (zoetwater)pelikaan. Het dier werd begin mei voor het eerst gezien in de buurt van Delfstrahuizen, in het zuidoostelijke deel van het meer.

Daarna is de vogel ook neergestreken op de Waddeneilanden Ameland en Terschelling en in andere delen van Friesland. De vogel trekt veel belangstelling. Volgens Max Berlijn van Dutch Birding gaat het om een 'wilde' pelikaan. Als de vogel uit een dierenpark zou komen, zou het dier zijn geringd of gemerkt aan een vleugel.

Het is volgens Berlijn een jong dier, dat is afgedwaald tijdens de trek of dat gedesoriënteerd is geraakt. Dat het een jonge pelikaan is, kan hij zien aan de nog niet helemaal ontwikkelde kuif.

Onervarenheid

Roze pelikanen leven in de zomer in het Balkangebied, ze overwinteren in Oost-Afrika. Tijdens het migreren vliegen ze via Israël, waarbij ze het overgrote deel van de reis zweven op de thermiek. Tijdens dat zweven kunnen ze afdwalen, aldus Berlijn. Waarschijnlijk is de jonge pelikaan dat overkomen, al sluit hij niet uit dat er bij het dier iets ,,verkeerd is in zijn hoofd''. Het kan echter ook onervarenheid zijn.

De pelikaan kan hier in ieder geval in de zomer overleven, als hij zijn eten blijft zoeken in plassen en meren. Hij kan echter ook over enige tijd vertrekken. Zoetwaterpelikanen zwemmen en scheppen met hun snavel vis uit het water. Zoutwaterpelikanen vissen door vanuit de lucht in het water te duiken.

Het is niet de eerste keer dat in Nederland een wilde roze pelikaan opduikt. In de jaren tachtig van de vorige eeuw vertoefde er een een tijd in de buurt van Arnhem. In totaal zijn er sinds ongeveer 1900 vijf tot zes in Nederland neergestreken (en weer weggegaan).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden