Pelgrimage naar het graf van Christus, in Japan

In de stortregen rijden twee nette meneren de Hollandse lifter naar de graven van Christus en zijn broer Isukiri. Hun autootje is volgestouwd met Wachttorens. Aan de voet van de grafheuvels bladeren Kiyotaka Motoe en Keizo Maeda in hun bijbel. Bij Mattheus 13 vers 55 is het raak. ,,De broers van Jezus. Wel een Jacobus, Jozef, Simon en Judas. Maar geen Isukiri.'' Nee, in de Japanse christus-legende kan evangelist-boer-schoonmaker Motoe (35) niet geloven zolang die niet uitdrukkelijk in zijn dundrukbijbel is vermeld.

Het Noord-Japanse gehucht Shingo. De graven van Jezus en Isukiri. Twee perkjes, kale bulten. Twee enorme kruisen. Een muntworp verderop de gedenkhal. In de vitrines ligt 'een kopie van een kopie' van de 'Uiterste Wil' van Jezus. Volgens de uitgestalde documenten woonde Jezus van zijn 21e tot zijn 33e jaar in Japan. Hij ging hier in de leer bij een shinto-priester, bekwaamde zich in de gewoonten en taal. Zelfs het Japanse schrift maakte hij zich eigen, wat in die tijd een groot mirakel was (niet eerder dan in de derde eeuw na Christus werden in Nippon schrifttekens gebruikt).

Op zijn 33e ging Jezus terug naar Palestina om te preken over het Heilige Land Japan. Bij de schriftgeleerden viel dat in slechte aarde. De farizeeërs besloten hem op te pakken en aan het kruis te nagelen. Door een noodlottige persoonsverwisseling spijkerden ze echter zijn jonge broer Isukiri. Christus ontsnapte naar Alaska, waar hij aanmonsterde op een schip dat naar Noord-Japan voer. Zo kwam hij voor de tweede keer in Japan. In Shingo leefde hij nog lang en gelukkig. Hij werd 106.

Door een nog onopgehelderd wonder bereikten ook Isukiri's stoffelijke resten (te weten zijn oren) en het hoofdhaar van de heilige maagd het dorp Shingo.

,,Natuurlijk krijgen we beschuldigingen van blasfemie,'' geeft de beheerder van de gedenkhal toe. ,,Maar iedereen in het dorp gelooft in de legende.'' Hij wijst op een boek 'van de bekende schrijfster Kikuko Yamane'. Een vroegere dorpsoudste, Sanjiro Sawaguchi, was nazaat van Jezus. ,,Zijn ogen waren blauw, als die van een buitenlander,'' schrijft Yamane in haar boek 'Licht uit het Oosten'. Toen de schrijfster Sawaguchi ontmoette ,,leek hij precies op de afbeeldingen van Christus''. De zwart-witfoto van Sawaguchi toont een stuurs kijkende, niet al te sympathieke man, zo kaal als een biljartbal, een soort Mussolini à la japonaise.

Een jong echtpaar op huwelijksreis in het Jezus-dorp: ,,Wij zijn geen christenen, hoor. We horen bij de boeddhistische Jodo-sekte, maar het leek ons wel leuk eens te zien wat het christelijke geloof eigenlijk inhoudt.'' De kleine vrouw Chifumi draait zich vragend naar haar echtgenoot Tetsuya (29), bankemployé en kickbokser: ,,Maar dat van die oren van Jezus' broer is toch wel een beetje onaannemelijk, vind je ook niet?'' ,,Dat lijkt me een kwestie van geloof'', meent de kickbokser.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden