Peking: VS en Noord-Korea moeten praten

China zoekt rol als regionale mediator

Als het aan China ligt, gaan de Verenigde Staten en Noord-Korea in relatietherapie. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken wil dat de twee bij elkaar komen en hun problemen oplossen. De spanningen op het Koreaanse schiereiland blijven oplopen na de lancering van een langeafstandsraket vorige week door Pyongyang. Door als mediator op te treden hoopt China ook de toenemende militaire samenwerking tussen Zuid-Korea en de VS te ontmantelen.

"Het zwaartepunt van de nucleaire kwestie op het schiereiland ligt toch echt bij de Verenigde Staten en Noord-Korea", aldus Hong Lei, woordvoerder van het ministerie in Peking. "We dringen er bij beide partijen op aan om de tafel te gaan zitten, te praten en te onderhandelen. Zo kunnen ze onderzoeken hoe ieders redelijke zorgen weggenomen en opgelost kunnen worden, en komen tot het doel dat iedereen wil bereiken", zei hij gisteren.

Ruim een week geleden lanceerde Noord-Korea een langeafstandsraket en bracht daarmee een satelliet in de ruimte. Hoewel de lancering volgens Pyongyang de wetenschap dient, vreest de internationale gemeenschap dat die bedoeld is om de verboden rakettechnologie verder te testen en te verbeteren. Naast nieuwe sancties vanuit de VN-Veiligheidsraad en de sluiting van het door Noord en Zuid gedeelde industriecomplex Kaesong bespreken Zuid-Korea en de VS sindsdien de plaatsing van een Amerikaans raketafweersysteem. Dat systeem zou korte- en langeafstandsraketten uit de lucht kunnen halen en zo Zuid-Korea beschermen tegen een potentiële aanval van het Noorden.

De plaatsing van zo'n systeem op Zuid-Koreaans grondgebied en de toenemende invloed van de Amerikanen in de regio - die met militairen al volop aanwezig zijn in Zuid-Korea en Japan - wil China koste wat kost voorkomen. De Chinese minister van buitenlandse zaken, Wang Yi, zei vorige week al dat de VS "voorzichtig moeten opereren". Wang: "De VS moeten niet nu de kans grijpen China's veiligheidsbelangen te schaden en een extra complicerende factor toe te voegen aan regionale vrede en stabiliteit."

China was lange tijd Noord-Korea's beste vriend, maar de provocatieve houding van Pyongyang begint ook Peking te frustreren. Het ministerie van buitenlandse zaken meent dat Noord-Korea nu de "prijs moet betalen" voor zijn gedrag.

De weg naar een oplossing voor dit probleem is volgens China echter niet alleen geplaveid met sancties. Daarom roept de grootmacht alle spelers op tot rust en dialoog. Door de VS en Noord-Korea aan te moedigen met elkaar te spreken, hoopt China de in 2008 stilgelegde onderhandelingen nieuw leven in te blazen. En natuurlijk zijn eigen machtspositie in de regio te behouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden