Peking neemt wraak vanwege arrestatie topvrouw Huawei
Peking zet een Canadese ex-diplomaat vast, tot frustratie van Canada en de VS. Zij overwegen een negatief reisadvies voor China in te stellen.
De spanningen tussen Canada en China lopen op, nu in Peking een Canadese ex-diplomaat is opgepakt. De arrestatie wordt als een mogelijke wraakactie gezien voor de Canadese aanhouding van de topvrouw van het Chinese telecombedrijf Huawei, die voorlopig op borgtocht is vrijgelaten.
Dinsdagavond laat besliste de rechter in Vancouver dat Meng Wanzhou, de financieel directeur van Huawei, de beslissing over haar uitlevering aan de VS in vrijheid mag afwachten. De Huawei-topvrouw moest een borg van 6,7 miljoen euro betalen, en is verplicht een enkelband te dragen. Ze verblijft in een van haar twee villa’s in Vancouver, waar ze eerder woonde.
Vancouver
Meng werd op 1 december in Vancouver gearresteerd, nadat de VS om haar uitlevering hadden gevraagd. De VS verdenken Meng ervan zaken te hebben gedaan met Iran, dat is in strijd met Amerikaanse handelssancties. Maar volgens China is de arrestatie van de topvrouw een politiek manoeuvre, bedoeld om de technologische opmars van Huawei te stuiten. De aanhouding, net op het moment van onderhandelingen over de handelsoorlog, zette de relaties op scherp.
In diplomatieke kringen werd gehoopt dat Mengs vrijlating op borgtocht de gemoederen wat zou bedaren, maar die hoop vervloog na de arrestatie in Peking van een Canadese ex-diplomaat. Michael Kovrig, werkzaam voor de International Crisis Group (ICG), werd maandagavond om onbekende redenen opgepakt. ICG zei woensdag geen enkele informatie te hebben gekregen van de Chinese autoriteiten.
Veel China-kenners zien Kovrigs arrestatie als een wraakactie voor de behandeling van Meng, die in Chinese ogen onterecht in Canada moet blijven. “Het lijkt erop dat hij een jammerlijk slachtoffer is van Chinese vergelding”, aldus David Mulroney, voormalig Canadees ambassadeur in China, in de Canadese media. Ook zijn collega Guy Saint-Jacques sloot toeval uit: “Toeval bestaat niet in China.”
Spanningen
Een woordvoerder van het Chinese ministerie voor buitenlandse zaken zei niet te weten om welke reden Kovrig was opgepakt, maar suggereerde dat de ICG-medewerker de wetgeving op buitenlandse ngo’s zou hebben overtreden. Die wet, die begin dit jaar is ingegaan, stelt dat buitenlandse ngo’s alleen na registratie in China mogen werken.
Het zou niet de eerste keer zijn dat China een buitenlander arresteert om druk uit te oefenen in een politiek of economisch geschil. In 2014 werd een Canadees echtpaar maandenlang vastgehouden, vermoedelijk uit wraak voor de arrestatie van een Chinese spion in Canada.
Canada deed woensdag zijn best om de politieke en juridische aspecten van de zaak gescheiden te houden, en de spanningen niet uit de hand te laten lopen. Maar volgens Canadese media zou de regering in Ottawa overwegen om een negatief reisadvies voor China in te stellen, net zoals de VS. Een Canadese handelsmissie werd afgelast uit angst voor mogelijke vergeldingsacties.
De Amerikaanse president Donald Trump had minder moeite met de vermenging van justitie en politiek. In een interview met persbureau Reuters zei hij dat hij tussenbeide zou komen in de zaak-Meng als dat de nationale belangen van de VS zou dienen of als dat zou helpen om een handelsakkoord met China te sluiten.
Lees ook:
Bij Huawei werk je tot je erbij neervalt, je slaapt ter plekke, en gaat weer door
In China zijn de media het er roerend over eens: de geruchtmakende arrestatie van Meng Wanzhou, de financieel directeur én dochter van de oprichter van Huawei, is een politieke manoeuvre. Een machtsgreep van de Verenigde Staten, bedoeld om de opmars van het Chinese bedrijf te stuiten, en daarmee een aanslag op de technologische vooruitgang van China zelf.
Is Huawei onbetrouwbaar, of een speelbal geworden in de handelsoorlog?
Leveranties van goederen aan Iran lijkt de reden te zijn achter de arrestatie van Meng Wanzhou, financieel directeur van Huawei.