Peking kwaad over 'anti-China-hysterie' in Australië

De Chinese president Xi Jinping (tweede van links) met zijn echtgenote Peng Liyuan (links) tijdens een bezoek aan de Australische hoofdstad Canberra in 2014.Beeld EPA

China heeft vandaag felle kritiek geuit op Australische politici en media. Aanleiding zijn geplande maatregelen in Australië tegen Chinese inmenging. 

Volgens de Chinezen ondermijnen Australische politici het ‘wederzijdse vertrouwen’ tussen de beide landen. Peking beschuldigt Australische media bovendien van ‘verzonnen nieuwsberichten’, die voortvloeien uit ‘anti-China-hysterie’.

“China heeft geen intentie om zich te mengen in Australische interne aangelegenheden of om het Australische politieke proces te beïnvloeden met politieke donaties”, stelt de Chinese regering in een schriftelijke verklaring. “Wij dringen er bij de Australische zijde op aan om op een objectieve, eerlijke en rationale manier te kijken naar China en de Chinees-Australische betrekkingen.”

De Australische regering kondigde dinsdag ingrijpende wetsvoorstellen aan om buitenlandse inmenging tegen te gaan. De Australiërs noemden China daarbij niet expliciet, maar het was duidelijk dat ze vooral op Peking doelden. De regering in Canberra wil buitenlandse spionage harder gaan bestraffen en meer inzetten op contraspionage. Ook wil zij buitenlandse politieke donaties verbieden en lobbyisten die voor andere landen werken verplichten om zich te registreren.

“We moeten hierover niet naïef zijn”, waarschuwde premier Malcolm Turnbull. “Buitenlandse machten doen ongekende, steeds geavanceerdere pogingen om het politieke proces te beïnvloeden.”

In Australië groeit de bezorgdheid over heimelijke beïnvloeding door China. Zo onthulde de publieke omroep ABC onlangs dat twee Chinese miljardairs gelieerd aan de Chinese communistische partij miljoenen doneerden aan Australische politieke partijen. De vicevoorzitter van de Labor-fractie in het parlement zag zich laatst ook gedwongen een stap terug te doen, omdat hij geld had aangenomen van een Chinese zakenman. Hij verdedigde vervolgens de Chinese expansie in de Zuid-Chinese Zee, iets waar zijn eigen partij juist kritisch over is.

Bezorgde academici

Ook maken Australische academici zich zorgen over afnemende vrijheid aan universiteiten om te discussiëren over China. Want Chinese gaststudenten, waarvan er steeds meer naar Australië komen, zouden vaak intolerant reageren op kritiek en zouden het aan de eigen autoriteiten doorgeven als Chinese medestudenten zich kritisch uitlaten over hun vaderland.

De spanningen laten zien hoe Canberra worstelt met de opkomst van China als regionale grootmacht. Australië is sinds de Tweede Wereldoorlog een trouwe bondgenoot van Amerika, dat functioneert als militaire beschermheer. Maar economisch wordt het land steeds afhankelijker van China. De Chinezen kopen op grote schaal grondstoffen in Australië, investeren er in vastgoed en bezoeken het land ook in steeds grotere getale als toerist.

Westerse democratie

In reactie op deze geopolitieke verschuiving probeert de Australische regering een evenwicht te vinden. Zij wil wel blijven profiteren van de economische opmars van China, maar is er tegelijk op gebrand om de eigen westerse democratie te beschermen.

Zo blokkeerden de Australische autoriteiten vorig jaar de verkoop van het grootste Australische stroomnetbedrijf, Ausgrid, aan Chinezen. Volgens de Australiërs was dat nodig omwille van ‘het nationaal belang’ en de ‘veiligheid’. En eerder werd ook een Chinese overname tegengehouden van een groot veehoudersbedrijf, dat veel grond bezit in Australië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden