Peking is afgegrendeld, roep om 'de waarheid'

Peking is afgegrendeld, politie en leger zijn massaal aanwezig in de Chinese hoofdstad. Vandaag is het 25 jaar geleden dat tanks een einde maakten aan het studentenprotest op het Plein van de Hemels Vrede, in Peking. Maar als het aan de Chinese regering ligt, wordt er niets herdacht.

Op bijna 200 toegangswegen naar Peking zijn wegversperringen geplaatst en moeten mensen hun identiteitspapieren tonen. In de aanloop naar de 4de juni zijn ten minste twintig wetenschappers, juristen en activisten opgepakt, aldus Human Rights Watch. Een Franse tv-ploeg die mensen interviewde over de gebeurtenissen van toen, werd gisteren aangehouden en enkele uren vastgehouden.

Terwijl de autoriteiten in China zich schrap zetten, riepen mensenrechtengroepen en politici elders ter wereld Peking op nu eindelijk openheid van zaken te geven over de slachting op het Tienanmenplein.

Het leger greep in de nacht van 3 op 4 juni 1989 in om de democratiebeweging neer te slaan, die op het Plein van de Hemelse Vrede betoogde. Een officieel dodental is nooit bekendgemaakt. Opgaven van mensenrechtenorganisaties variëren van enkele honderden tot duizenden.

VN-mensenrechtenchef Navi Pillay riep Peking gisteren op 'de waarheid' boven tafel te brengen. "Het is in het belang van iedereen", aldus Pillay, die er ook op aandrong de mensen die recent zijn opgepakt, vrij te laten.

Amnesty International eist een onderzoek naar de verantwoordelijken voor het bloedbad en compensatie voor de slachtoffers en hun families. De voorzitster van de mensenrechtencommissie van het Europees Parlement, Barbara Lochbihler, hekelde de 'doofpotpolitiek' van de afgelopen 25 jaar.

Het bloedbad wordt in China alleen herdacht in Hongkong - dat tot 1997 een Britse kolonie was en na inlijving bij China zijn eigen politieke stelsel mocht houden - en op Taiwan - dat zich afscheidde na de communistische machtsgreep op het vasteland in 1949.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden