Peking aan Washington: Onze munt daalt púúr door vraag en aanbod

De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Donald Trump in Peking, november 2017. Beeld AP

De Verenigde Staten beschuldigen China opnieuw van manipulatie van de munt. Een nieuw front in de handelsoorlog tussen 's werelds grootste economieën.

Een welgemeend advies van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken aan de Verenigde Staten, in het bijzonder president Trump en minister van financiën Mnuchin: "Blijf kalm en houd vast aan een rationele houding."

De ijzige reactie van Peking kwam na opmerkingen van Trump vrijdag, dat China en de Europese Unie bezig zijn hun munten te manipuleren en zo te zorgen voor een oneigenlijk handelsvoordeel. Minister Mnuchin deed er nog een schepje bovenop, door aan te kondigen dat de Amerikanen opnieuw onderzoek zullen doen naar Chinese valutamanipulatie. In oktober zal het ministerie van financiën daar verslag van uitbrengen aan het Congres.

Beeld Brechtje Rood

De Amerikaanse onvrede met de koersontwikkeling van de yuan en de euro is niet los te zien van het al maanden escalerende handelsconflict tussen, vooral, de Verenigde Staten en China. Eerder liet Trump zich al ontvallen dat de koers van de yuan 'valt als een steen', en dat hij daarmee alles behalve blij is.

Geen enkele intentie

De Chinese munt is de afgelopen maanden inderdaad vrij snel in waarde gedaald. In het tweede kwartaal van dit jaar is er al zo'n 7 procent van de koers afgegaan - een forse daling voor grote internationale valuta. En de daling leek te versnellen in de afgelopen weken, waarmee de yuan zijn laagste punt in een jaar tijd heeft bereikt. Voor die tijd was er sprake van een geleidelijke stijging.

De officiële lezing vanuit China is dat het hier puur een kwestie van vraag en aanbod betreft. "China heeft geen enkele intentie om via devaluatie van de munt de export te stimuleren", zo luidde gisteren de verklaring van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken.

Toch heeft China de argwaan deels aan zichzelf te danken. De yuan is geen vrij verhandelbare munt, maar wordt binnen een vooraf bepaalde bandbreedte verhandeld. Peking verraste onlangs door die bandbreedte plots te verlagen, waarop de yuan verder wegzakte. Weliswaar kwamen er berichten in de Chinese media over het opkopen van yuan door Chinese banken, maar kennelijk was dat onvoldoende om de waarde van de yuan volledig te stutten.

Nieuw front

Voor de Verenigde Staten is de koersval bewijs van een nieuw front in de handelsoorlog. Trump heeft verklaard een einde te willen maken aan het forse handelstekort van zijn land, maar de sterke dollar werkt dat tegen. Amerikaanse producten worden duurder, terwijl producten uit China juist goedkoper worden in de VS.

Ook in eigen land heeft Trump al laten weten dat hij niet blij is met de gestage renteverhogingen die het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, doorvoert. Die zorgen ervoor dat het aantrekkelijker wordt dollars aan te houden, waardoor de munt aan kracht blijft winnen. En de renteverhogingen worden door de Fed weer gerechtvaardigd door de goeddraaiende economie en de oplopende inflatie.

Die opmerkingen werden hem niet door iedereen in dank afgenomen - minister van financiën Mnuchin haastte zich om te zeggen dat er in de VS geen sprake kan zijn van het aantasten van de onafhankelijkheid van de centrale bank. De valutaoorlog, als die ervan komt, zal allereerst met het buitenland gevoerd worden.

Lees ook: 

Chinees hotel komt met 'Amerikanentaks'

Een hotel in de Zuid-Chinese stad Shenzhen wil zijn Amerikaanse gasten een heffing van 25 procent opleggen, als tegenreactie op de Amerikaanse handelstarieven.

Handelsoorlog drijft Europa en China in elkaars armen

In het oplopende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, zoekt de tweede economie ter wereld de steun van Europa. De Europese Unie verwacht dat China zelf ook de economie open gooit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden