'Peilingen zijn maar peilingen, het loopt wel los'

De Britten bepalen 23 juni in een referendum of ze de EU gaan verlaten. Onze correspondent Tim de Wit peilt de stemming in de campagne. Vandaag: De cricketclub is er wel uit. Dit wordt geen Brexit.

Als correspondent en sportliefhebber besloot ik me vorig jaar eens echt onder te dompelen in de Britse cultuur. Voetballen had ik mijn hele leven al gedaan, voor rugby mis ik onmiskenbaar het juiste postuur en dus kwam ik uit bij een sport die ik slechts zijdelings kende, maar wel het echte Brits zijn vertegenwoordigt: cricket. De voor veel Nederlanders onbegrijpelijke sport heeft na voetbal de meeste fans ter wereld. En ook in mijn Londense team kom ik de hele wereld tegen. De helft is Engels, maar we hebben een Schot, een Welshman, een Australiër, Nieuw-Zeelander, drie Indiërs en enkele Pakistanen. Het Gemenebest in al zijn geuren en kleuren. Allemaal van kinds af aan opgegroeid met cricket. Niet verwonderlijk dat de enige Nederlander binnen hun gelederen ook zelfs na maanden ploeteren nog verreweg de slechtste speler is binnen het gezelschap.

En naast de woorden 'wicket', 'over' en 'runs' valt 'brexit' de laatste tijd ook opvallend vaak. Zeker nu het zo spannend is in de peilingen, is de aandacht voor het referendum enorm onder mijn teamgenoten. Tijdens de 'tea' afgelopen zaterdag (dat wat voetballers 'rust' noemen, alleen nemen cricketers naast thee ook nog hun eigen lunch mee) regende het argumenten voor en tegen.

"Het idee dat je je afzondert van Europa. Hoe stom kun je zijn?"

"Het is een veel te groot economisch risico."

"Maar heb je door hoeveel geld we wekelijks aan Brussel overmaken? Wat zien we ervan terug? Ja, subsidie voor de boeren. Maar de hertog van Westminster krijgt ook 750.000 pond per jaar EU-landbouwsubsidie voor zijn enorme landgoed omdat hij er drie koeien schijnt te houden. Het systeem is ziek."

"En de toestroom aan immigranten is gigantisch. We krijgen er elk jaar een stad ter grootte van Oxford bij. En iedereen uit de EU kan zich hier zo maar komen vestigen. Zonder dat ze een baan nodig hebben."

Ik denk dat driekwart van The Village Cricket Club uiteindelijk 'Remain' (Blijf) zal stemmen. Dat komt ook wel overeen met het beeld: Londen is in meerderheid pro-EU, zeker degenen met een goede opleiding en baan. Mijn team is grotendeels universitair opgeleid.

Een aantal 'Villagers' is nog zwevend en er zijn slechts twee of drie Brexiteers. Maar die hebben in elke discussie wel de grootste mond. En ook dat zie je landelijk terug. Op sociale media is het Vertrek-kamp veel luidruchtiger dan de Blijvers.

Als ik na een half uur discussie vraag wat de uitslag zal worden, blijkt iedereen het plotseling eens. De Britten blijven er in. "Peilingen zijn maar peilingen, het loopt wel los." Persoonlijk twijfel ik daar aan, maar ruimte voor die discussie is er niet meer. "Tim, genoeg over dat referendum. De tegenstander is aan slag. Jij staat mid-wicket. Come on Village!" En we beginnen aan de tweede inning.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden