Peilingen deze week: Fransen nu nóg negatiever over EU dan Britten

Francois Hollande ziet in eigen land de steun voor de EU steeds verder teruglopen Beeld Reuters
Francois Hollande ziet in eigen land de steun voor de EU steeds verder teruglopenBeeld Reuters

Als ze ergens anti-Europa waren, dan was het wel in Groot-Brittannië. Maar de haard van onvrede is het Kanaal overgestoken en woekert nu in Frankrijk.

Het grootste Europa-onderzoek kwam deze week uit de Verenigde Staten, waar PEW de temperatuur opnam van 7.600 Europeanen uit acht landen (Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Tsjechië, Spanje, Italië en Griekenland). De diagnose: een progressieve vorm van eurosclerosis.

Nooit eerder waren Europeanen zo negatief over de EU. Vergeleken met 2012 kelderde de steun van gemiddeld 60 naar 45 procent. Frankrijk neemt een groot deel van die daling voor haar verantwoording. Was in 2012 nog 60 procent gelukkig met de EU, dit jaar is dat nog maar 41 procent. Op de vraag of de economische integratie goed voor het land is geweest, antwoord 22 procent van de Fransen instemmend.

Dat zijn nog gunstige cijfers voor wie de Griekse getallen er bij pakt. Een schamele 33 procent is positief over de EU en slechts 11 procent denkt de Griekse economie baat heeft gehad bij lidmaatschap van de EU. De grootste voorstanders van de EU zitten in Duitsland en Polen, al kalfde ook daar de steun af.

Opmerkelijk is dat de populariteit van de euro gunstig afsteekt bij die van de EU. Alleen in Frankrijk en Griekenland daalde de steun. Italianen en Spanjaarden daarentegen werden enthousiaster.

Altijd leuk; het hoofdstuk over vooroordelen. Die blijken even voorspelbaar als hardnekkig. Zo is er volgens de Britten geen arroganter volk te vinden dan de Fransen, een mening overigens waar de Fransen het volledig mee eens zijn.

Voor de Grieken is het te hopen dat zij ook over enige zelfkennis beschikken. Zij beoordelen zichzelf als betrouwbaar, niet arrogant en vol mededogen; kwaliteiten die de rest van de ondervraagden niet direct met Griekenland associeerden.

Wie alle cijfers van PEW naast elkaar legt, ziet dat de publieke opinie in Frankrijk zich steeds verder van Duitsland verwijdert. "Zij gaat meer lijken op de mening van Spanje, Italië en Griekenland," meldt PEW. De economische ontwikkelingen in de EU sluiten hierbij naadloos aan.

Met uitzondering wellicht van het Verenigd Koninkrijk. Volgens Eurostat kan Londen mooie groeicijfers overleggen, zeker vergeleken bij andere EU-landen, maar in de wekelijkse peilingen is daar weinig van terug te zien. 43 procent wil de EU verlaten, 37 procent wil blijven, de rest denkt er nog over na.

De Letten zijn er wel uit. Tweederde wil geen euro's in de portemonnee en vasthouden aan de eigen nationale munt. Vervelend voor de Letten aangezien het plan is om op 1 januari 2014 de lats te vervangen voor de euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden