Peiling: Wereldwijde kloof tussen Rome en gewone katholieken

Pro-abortusbetogers in Madrid, vorige week zaterdag. Beeld afp
Pro-abortusbetogers in Madrid, vorige week zaterdag.Beeld afp

Niet alleen West-Europese rooms-katholieken hebben moeite met de Vaticaanse leer over voorbehoedsmiddelen, hertrouwen en abortus. Ook veel Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse gelovigen zijn progressiever dan Rome.

Robin de Wever

Die conclusie trekt althans het Spaanse televisienetwerk Univision, op basis van peilingen in 12 landen. Univision consulteerde in totaal 12 duizend gelovigen in Frankrijk, Polen, Spanje, Italië, de Verenigde Staten, Oeganda, de Democratische Republiek Congo, de Filippijnen, Mexico, Colombia, Brazilië en Argentinië - landen die onderling sterk verschillen, maar allemaal grote rk-gemeenschappen kennen.

Op het gebied van voorbehoedsmiddelen is de kloof tussen Rome en de rest van de katholieken het grootst. Gemiddeld is volgens Univision zo'n 78 procent van de katholieken voorstander. Fransen, Spanjaarden en Italianen zijn het meest positief over condooms en de pil, maar in de Zuid-Amerikaanse landen zijn ook 9 op de 10 gelovigen pro-voorbehoedsmiddelen.

Alleen Afrika is fel anti-abortus
Abortus is taboe in Oeganda, Congo en de Filippijnen: 56 tot 73 procent van de katholieken zou daar vinden dat het nooit geoorloofd is. In Noord- en Zuid-Amerika vindt ongeveer twee derde dat het in sommige gevallen moet worden toegestaan.

Overigens is niet duidelijk onder welke voorwaarden zij abortus goedkeuren: alleen na een verkrachting of ook bij gewenste zwangerschappen. De kerk beschouwt abortus in alle gevallen als zondig.

Verder zou gemiddeld 58 procent niet gelukkig zijn met het kerkelijke verbod op hertrouwen. Alleen de Afrikaanse landen zitten op dezelfde golflengte als Rome. Ook zien Afrikanen de wijding van vrouwelijke priesters niet zitten. In andere landen is daar juist wel veel draagvlak voor. Gemiddeld is 66 procent tegen het homohuwelijk.

Ook het Vaticaan verspreidde een enquête
Het onderzoek van Univision staat los van de enquête die het Vaticaan onlangs verspreidde onder alle bisdommen ter wereld, al behandelt hij deels dezelfde thema's. De kerkelijke enquête is een opmaat naar een synode (internationale kerkvergadering) die later dit jaar plaatsvindt. Sommige nationale bisschoppenconferenties lieten de enquête invullen door parochianen, in andere landen zoals Nederland werden alleen geestelijken en parochiebesturen geraadpleegd.

De Duitse bisschoppen maakten vorige week al bekend dat er op het gebied van bovengenoemde thema's een kloof gaapt tussen de Roomse leer en de dagelijkse praktijk van kerkleden.

'Gelovigen lappen Roomse regels aan hun laars'
'Slechts enkelen accepteren de kerkelijke standpunten' over voorbehoedsmiddelen, seks voor het huwelijk en homorelaties, schreven de bisschoppen in een gezamenlijk rapport. 'In de meeste gevallen worden de kerkelijke standpunten sterk afgewezen. Bijna alle koppels die in de kerk willen trouwen, wonen al samen.'

De Duitse bisschoppen zinspeelden ook op een mogelijke verandering. De kerk moet misschien minder bezig zijn met een 'verbodsethiek', schreven ze, en meer de nadruk leggen op een 'advies-ethiek'. Nederlandse bisschoppen maken de resultaten niet bekend. Volgens een woordvoerder heeft het Vaticaan nadrukkelijk gevraagd om discretie.

Bekijk bij de Washington Post een visualisatie van Univisions bevindingen

Voor- en tegenstanders van het toestaan van abortus Beeld Univision
Voor- en tegenstanders van het toestaan van abortusBeeld Univision
Voor- en tegenstanders van het gebruik van voorbehoedsmiddelen Beeld Univision
Voor- en tegenstanders van het gebruik van voorbehoedsmiddelenBeeld Univision
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden