Peiling: kiezers steunen motie van afkeuring

Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over het rapport van de Onderzoekscommissie Ontnemingsschikking over de Teeven-deal. Beeld anp
Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over het rapport van de Onderzoekscommissie Ontnemingsschikking over de Teeven-deal.Beeld anp

Twee derde van de Nederlandse kiezers steunt de motie van afkeuring tegen premier Mark Rutte en zijn kabinet om de afhandeling van de Teeven-deal. Meer dan de helft van het electoraat meent ook dat Rutte moet aftreden, constateert opiniepeiler Maurice de Hond in zijn wekelijkse politieke enquête.

Uit de enquête blijkt dat 52 procent van de ondervraagden vindt dat het kabinet ook daadwerkelijk moet opstappen. Kiezers van VVD, PvdA en oppositiepartij CDA zijn het daarmee overigens niet eens, daar ligt dat percentage rond de 40. Het zijn vooral aanhangers van de oppositiepartijen SP (81 procent) en PVV (94 procent) die het zittende kabinet beu zijn.

De regeringscoalitie verloor in de week van het debat rond de conclusies van de commissie-Oosting virtueel twee zetels. Zowel PvdA als VVD verloor een zetel. Beide regeringspartijen zouden bij nieuwe verkiezingen thans respectievelijk 9 en 19 zetels halen. Daarmee verliest de coalitie virtueel 51 zetels.

Grote winnaar in de peiling deze week is GroenLinks. De partij van de nieuwe fractievoorzitter Jesse Klaver haalt de hoogste score (15 zetels) die De Hond ooit voor deze partij peilde.

De PVV scoort in de slotpeiling van dit jaar 39 zetels (nu 15), het CDA 20 (nu 13) en D66 16 (nu 12). SP blijft stabiel op 15 zetels. Van de kleine partijen boeken de Partij voor de Dieren en 50PLUS een virtuele winst van 2 zetels en zouden daarmee beide op 4 uitkomen. ChristenUnie behoudt haar 5 zetels, de SGP blijft stabiel op 3 zetels.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden