Peiling: Israëlische regering verliest steun bevolking

(Novum/AP) - De Israëlische regering verliest steun onder de bevolking voor haar aanpak van het conflict met Hezbollah. Het aantal Israëliërs dat niet in de overwinning gelooft groeit en de populariteit van premier Ehud Olmert daalt. Dat blijkt uit peilingen die vrijdag zijn gepubliceerd.

Waarschijnlijk verliezen de Israëliërs vooral het vertrouwen in hun regering omdat die niet in staat blijkt de raketaanvallen van Hezbollah te stoppen. Inmiddels hebben die 38 Israëlische burgers het leven gekost. Vrijdagmorgen vroeg werd onder andere de haven van Haifa met raketten bestookt, waarbij twee personen gewond raakten. Een andere factor zijn de snel oplopende verliezen onder de Israëlische militairen die in Zuid-Libanon een grondoorlog tegen de Hezbollah voeren. Vrijdag werd bekendgemaakt dat bij nachtelijke gevechten in de Libanese plaats Labuneh een reservist is gesneuveld, waarmee het aantal omgekomen Israëlische soldaten op 84 komt.

Volgens een peiling van de krant Yediot Ahronot gelooft 37 procent van de vijfhonderd geënquêteerden dat Israël de Hezbollah onschadelijk zal maken, vergeleken met 40 procent bij de vorige peiling. Het percentage dat gelooft dat Israël zal verliezen en dat de Hezbollah in Zuid-Libanon zal terugkeren steeg van 13 tot 17. De steun voor een uitgebreid grondoffensief daalde van 73 naar 64 procent, wat erop wijst dat de Israëliërs ruimte willen geven aan diplomatie. Olmert ziet zijn populariteit dalen van 73 naar 64 procent. Het onderzoek heeft een foutmarge van 4,5 procent.

In een peiling van de krant Haaretz onder 570 Israëliërs denkt slechts een op de vijf ondervraagden dat de oorlog, als hij nu zou ophouden, als een overwinning kan worden beschouwd, terwijl 30 procent denkt dat Israël de oorlog verliest en 44 procent dat geen van de twee partijen als winnaar uit de bus zal komen. De foutmarge van dit onderzoek is 4,8 procent.

Hoewel het Israëlische veiligheidskabinet woensdag in grote meerderheid akkoord ging met uitbreiding van het grondoffensief in Zuid-Libanon zijn er aanwijzingen dat er onder de oppervlakte wel degelijk verdeeldheid bestaat. Volgens de Haaretz heeft Olmert zijn minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni, die aandringt op terughoudendheid en meer aandacht voor diplomatie, verboden het woord te voeren in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Donderdag riepen drie toonaangevende Israëlische schrijvers en intellectuelen - Amos Oz, David Grosman en A.B. Yehoshua - Olmert op positief te reageren op het aanbod van zijn Libanese ambtgenoot Fuad Saniora om het Libanese leger samen met een internationale strijdmacht in Zuid-Libanon te stationeren en gevangen uit te wisselen. Oz zei dat Israël gelijk had gehad om met geweld te reageren op een gewelddadige provocatie van de Hezbollah, maar dat het Libanese aanbod niet alleen als een ommekeer, maar ook als een overwinning voor de basiseis van Israël moet worden beschouwd. Israël had tegen Saniora moeten zeggen dat zijn plan een goede basis was voor onderhandelingen en zijn offensief moeten stopzetten, aldus Oz.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden