Peijs: Topvrouw redt zich wel

Karla Peijs is de eerste vrouwelijke ’supercommissaris’, maar kansen voor topvrouwen zijn voor haar geen prioriteit.

Met Karla Peijs als overheidscommissaris bij Aegon, is één van de vijf door minister Bos benoemde supercommissarissen een vrouw. Nu meer banken en verzekeraars zich melden voor een kapitaalinjectie van de overheid, roepen Nederlandse topbestuurders bij monde van de organisatie Woman Capital Bos op topvrouwen bij de noodlijdende bedrijven te benoemen. De minister van financiën wil aan die oproep gehoor geven.

Maar volgens Peijs, commissaris der koningin in Zeeland en oud- minister van verkeer en waterstaat (CDA), speelde het bij haar benoeming geen rol dat zij vrouw is. „Ik was al commissaris bij Aegon voor ik minister werd. Heb die functie toen tijdelijk moeten neerleggen, en ben na het ministerschap weer teruggekomen. Ik ken het bedrijf. Bovendien heb ik het vertrouwen van de minister-president en de minister van financiën. Zij weten dat ik er geen potje van maak. Mijn taak is te handelen in het belang van de onderneming Aegon én in het belang van de Nederlandse staat.”

Peijs vergelijkt haar positie met die van Peter Elverding, die bij ING tot overheidscommissaris werd benoemd, maar al lid was van de raad van commissarissen. „Het is toeval dat hij man is en ik vrouw ben. Maar je kunt zeggen dat Woman Capital wel op haar wenken bediend is.”

De macht van Peijs bij Aegon is groter geworden nu zij overheidscommissaris is. Zij moet er samen met mede-overheidscommissaris Arthur Docters van Leeuwen op toezien dat Aegon de miljarden aan de staat terugbetaalt. „Voor alle beslissingen die van invloed zijn op de terugbetaling van de schuld geldt: als wij zeggen dat het niet kan, gaat het niet door. Zulke goedkeuringsrechten had ik als individuele commissaris niet.”

De beloningsstructuur is een tweede aandachtspunt. „We zouden niet willen dat het ministerie in verlegenheid wordt gebracht door na een kapitaalinjectie gouden handdrukken uit te delen. Aegon sluit zich aan bij de huidige standaarden. Dit jaar worden er dus geen bonussen uitgedeeld.” Peijs zegt ’geen bemoeienis’ te hebben met de plannen om de beloningsstructuur in de toekomst aan te passen. Bos wil de topinkomens beperken bij de genationaliseerde banken ABN Amro en Fortis Nederland, en de steuntrekkende banken en verzekeraars Aegon, ING en SNS Reaal.

Als er meer vrouwen op machtige posities binnen bedrijven benoemd worden, ziet Peijs een ’gouden kans’ om te laten zien dat Nederland veel goede topvrouwen heeft. „Bij Aegon zitten, behalve ik, nog twee buitenlandse vrouwelijke commissarissen. Vrouwen op het hoogste managementniveau in Nederland zijn er maar weinig. Bij internationale bedrijven als Aegon zie je dan ook dat vrouwelijke commissarissen al jaren uit de VS komen. Ik denk dat dankzij de oproep aan de minister het idee heeft postgevat om nu nog eens naar Nederlandse vrouwen te kijken.”

Maar over topvrouwen maakt Peijs zich niet zo druk. Zij zal binnen Aegon ook niet aandringen op meer mogelijkheden voor vrouwen op managementniveau. „Er zitten bij Aegon genoeg hele goede vrouwen in het topmanagement. Zij krijgen alle kansen en voldoende vrijheid om hun tijd zelf in te delen. Als zij hun targets halen, mogen ze zelf bepalen hoe ze dat doen. Maar voor de secretaresse is dat moeilijker. Die moet er altijd zijn. Ik maak mij vooral zorgen over vrouwen die lager in de organisatie zitten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden