Pehac koopt Nederlands Le Meridien hotel

(Novum/Betten) - Pan-European Hotel Acquisition Company (Pehac), dat afgelopen zomer naar de Amsterdamse beurs is gegaan, koopt zeven Le Meridien Hotels. Ook Hotel des Indes in Den Haag behoort tot de aankopen. Dat heeft het opkoopfonds vrijdag bekendgemaakt. Het zijn de eerste hotels die Pehac aanschaft sinds de oprichting van het fonds.

Pehac koopt, naast het Hotel des Indes, ook Le Meridien-hotels in de steden Frankfurt, Hamburg, Stuttgart, München en Wenen. Het betreft in deze zes gevallen zogeheten 'leasehold'-constructies, waarbij het recht wordt gekocht om het pand te huren van institutionele beleggers. De langjarige huurcontracten lopen dertig tot veertig jaar. Bij de zevende aankoop, Le Meridien Grand Hotel Nuremberg, is ook het onroerend goed inbegrepen.

De totale aankoopprijs ligt op EUR 49,25 miljoen. Pehac betaalt in contanten, en zal daarnaast nog eens EUR 10 miljoen extra uitgeven, voornamelijk aan het opknappen van het hotel in Nuremberg. De andere hotels zijn in de afgelopen jaren al flink gerenoveerd.

De desbetreffende hotels zullen in 2007 naar verwachting zo'n EUR 102 miljoen aan omzet genereren. Zij zullen naar verwachting een winst voor rente, afschrijvingen en amortisatie opleveren van ongeveer EUR 8 miljoen in 2008.

Waarschijnlijk kan Pehac binnenkort nog een hotel aan zijn portfolio toevoegen. Het opkoopfonds voert vergevorderde onderhandelingen over de aankoop van Le Meridien Barcelona, op leasehold-basis.

Pehac laat daarnaast weten tussen juni en augustus volgend jaar twee miljoen aandelen en warrants in te willen kopen. De verwachte inkoopprijs per setje van aandeel en warrant bedraagt EUR 8,50.

Bestuursvoorzitter Willem-Jan van den Dijssel wil met de aandeleninkoop "een deel van de angst wegnemen bij beleggers dat het geld op de bank blijft staan", zo stelt hij desgevraagd tegenover Betten. "Het karakter van Pehac is een 'blank check company'. Op onze bankrekening staat zo'n EUR 113 miljoen. Daar moeten we acquisities voor doen."

Van den Dijssel maakt zich daarover overigens geen zorgen. Ook na de vandaag aangekondigde overnames is de overnamepijplijn nog goed gevuld. Er worden ook al onderhandelingen gevoerd met potentiële aanwinsten. Pehac kan binnenkort dus opnieuw de beurs trekken. "Ik heb daar allerlei optimistische verwachtingen voor. Het zal niet binnen weken zijn, maar wel binnen afzienbare tijd."

De hotelopkoper richt zich op de Benelux, Duitsland, Oostenrijk en geselecteerde steden in Spanje en Frankrijk. "Overnames zullen zich op deze regio's toespitsen", aldus Van den Dijssel.

De voormalig bestuursvoorzitter van hotelketen Krasnapolsky merkt vijf maanden na de beursgang overigens nog niet veel van de beursnotering. De onrust op de financiële markten is aan Pehac voorbij gegaan, zo stelt hij. "Tot nu toe zijn we bijna geïsoleerd gebleven van het beursklimaat. Nu we de eerste hotels hebben gekocht, worden we pas een echt bedrijf. We moeten nu pas echt aan het werk. We zitten wel in een sector waar het heel goed gaat."

Pehac moet officieel nog toestemming vragen aan zijn aandeelhouders voor de jongste aankopen. Rond 11 december wordt een buitengewone aandeelhoudersvergadering gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden