Pegida gelast demonstratie in Dresden af na terreurdreiging

Toenemend geweld rond anti-islambeweging

ANTOINE VERBIJ

De organisatoren van de Pegida-marsen in Dresden hebben de voor vandaag geplande demonstratie afgelast. Van de politie hadden ze de aanwijzing gekregen dat er een aanslag was gepland op een van de organisatoren. De informatie zou mede afkomstig zijn van buitenlandse geheime diensten die de gangen van jihadisten naspeuren.

Via twitterberichten zouden jihadisten hebben opgeroepen zich ongemerkt onder de demonstranten te mengen en van daaruit de aanslag te plegen. Dat zou volgens de politie onherroepelijk hebben betekend dat ook anderen dan de beoogde Pegida-man slachtoffer zouden zijn geworden. Men gaat ervan uit dat Pegida-leider Lutz Bachmann het doelwit was.

Op haar facebookpagina spreekt de Pegida-organisatie van een "ernstige inbreuk op de vrijheid van meningsuiting en van demonstratie". Ze raadt 'spontane demonstraties' af en doet een oproep aan "iedere Europeaan die tegen religieus fanatisme van welke aard ook is" om vanavond "de nationale vlag uit te hangen en een kaars achter het raam te branden".

In een persverklaring verwees de Pegida-frontvrouw Kathrin Oertel ook naar de "optocht van linkse chaoten in Leipzig" en naar de ongefundeerd beschuldigende vingers richting Pegida na de moord op een asielzoeker in Dresden. Afgelopen week hadden driehonderd linkse autonomen in Leipzig tegen Pegida gedemonstreerd en daarbij ruiten ingegooid en gebouwen beschadigd.

Het geweld rond de Pegida-demonstraties neemt toe. Enkele Pegida-demonstranten vielen na afloop van de marsen migranten aan. En Pegida-tegenstanders zoeken steeds vaker de gewelddadige confrontatie. Ook voor vandaag hadden links-radicale groepen tot militant verzet opgeroepen. De politie in Dresden heeft vandaag alle demonstraties in de stad verboden.

Pegida-aanhangers hebben in de sociale media fel gereageerd. "Zo gaan die dingen", schreef een van hen in een commentaar, "een beetje dreigen en meteen is het rustig in het Merkel-kalifaat". Sommigen vrezen het einde van de beweging wanneer de marsen op grond van "vermeende veiligheidsrisico's" telkens worden afgelast.

Met de concrete bedreiging van een Pegida-leider is in Duitsland een nieuwe fase in de terreurdreiging ingetreden. Tot enkele dagen geleden spraken de autoriteiten nog alleen van een abstracte dreiging. Sindsdien zijn er concrete aanwijzingen voor aanslagen op de centrale stations in Dresden en Berlijn. De politie heeft daar de waakzaamheid verhoogd.

De afgelopen dagen spraken regeringswoordvoerders eerst van een "verhoogde basisruis" in de jihadistische sociale media. Die hebben zich inmiddels verdicht tot concrete oproepen om in Duitsland aanslagen te plegen. Ook is er een indirecte verbinding ontdekt tussen een van de aanslagplegers in Parijs en de in Syrië omgekomen jihadstrijder Marcel L. uit Dinslaken.

Ondanks het verhoogde risico waarschuwt minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière voor paniek. Politie en geheime diensten zijn in verhoogde staat van paraatheid. Een situatie zoals eind 2010 is echter niet aan de orde. Toen liet de Maizière na informatie van buitenlandse geheime diensten het parlement en de stations bewaken door zwaar bewapende agenten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden