Pegida blaast demonstratie af na concrete aanwijzing aanslag

Demonstranten van Pegida in Dresden vorige week maandag. Beeld getty
Demonstranten van Pegida in Dresden vorige week maandag.Beeld getty

De inmiddels traditionele maandagavonddemonstratie van de Duitse anti-islambeweging Pegida in Dresden, is voor morgen afgelast. Er zijn concrete aanwijzingen dat islamitische extremisten het op de leider van de groep, Lutz Bachmann, heeft voorzien.

Volgens het Duitse persbureau DPA kregen de Duitse autoriteiten informatie over bedreigingen aan het adres van Bachmann van buitenlandse geheime diensten. Bachmann zou met de dood zijn bedreigd. Pegida - Patriotische Europäer Gegen die Islamiserung des Abendlandes - demonstreert al maanden tegen de vermeende islamisering van Duitsland. Afgelopen maandag waren er 25.000 mensen op de been. De groep heeft vooral veel aanhangers in Dresden, maar ook elders in het land gaan mensen de straat op.

Volgens Dresdener politicoloog Werner Patzelt zetten de aanhangers zich af van de gevestigde rechtsorde. "Het gaat om de gezeten burgerij, mensen met huizen, banen en gezinnen. In Pegida wordt een ernstig probleem van de samenleving zichtbaar. Het gaat om de innerlijke vervreemding van een deel van de bevolking tegenover een politieke klasse die een reusachtig maatschappelijk experiment begint, de immigratie van vreemdelingen, zonder na te gaan of de mensen het daar mee eens zijn."

Arrestaties
Vrijdag kwamen na de inval in Verviers, België ook de Duitse de terreurwaakhonden in actie. Terroristen wilden mogelijk aanslagen plegen op de treinstations van Dresden en Berlijn en ook Pegida zou het doelwit zijn van aanslagplegers. De Duitse veiligheidsdiensten hielden twee Turkse inwoners van Berlijn aan. De politie verdenkt de mannen van 41 en 43 en drie andere inwoners van de stad ervan dat zij gewelddadige acties in Syrië voorbereidden.

Volgens de Duitse krant Bild kreeg Pegida van de politie te horen dat deze de veiligheid van de demonstratie van maandag niet kon garanderen, ook gezien de recente terreurdreiging. Pegida noemt het nu 'een te grote verantwoording' om deelnemers risico te laten lopen.

Pegida: toeter tegen islamisering
Na het afblazen van de demonstratie in Dresden heeft de beweging een alternatief bedacht: via Facebook wordt opgeroepen om maandagavond om 18:30 uur massaal te gaan toeteren. "We laten ons niet verbieden!", staat er in de oproep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden