Pegida betoogt in een politiekordon

Recht op demonstreren zaterdag in Amsterdam 'aangetast', erkent burgemeester Van der Laan

De tekst van het liedje is grimmig: iets over 'Arabieren', "die zijn niet te vertrouwen met onze mooie vrouwen". Maar het groepje mannen dat het zingt, is goed gehumeurd en een hele sliert vrouwen, aangevoerd door Pegida-voorvrouw Astrid Bello, danst er de polonaise op.

Het is zaterdagmiddag iets na vieren en ongeveer honderdtwintig aanhangers van de anti-islambeweging Pegida zijn al anderhalf uur omsingeld door een kordon van de politie. Niemand mag erin, niemand mag eruit. "Ik moet al een hele tijd naar de wc", klaagt een vrouw. Maar de sfeer is bijna jolig. "Krijgen wij hier nu ook een tentenkamp?", grapt iemand.

Is dit een demonstratie? Dat was wel de bedoeling. Pegida zou zaterdag in Amsterdam demonstreren - tegen islamisering, tegen de komst van vluchtelingen die vrouwen zien als 'hoeren en slavinnen', zoals op een protestbord te lezen was - en had door de gemeente een plek naast het stadhuis toegewezen gekregen.

Een aantal linkse partijen mocht een paar honderd meter verderop een tegendemonstratie houden. Want "het recht om te demonstreren is in Amsterdam bijkans heilig", zoals burgemeester Van der Laan het van tevoren uitdrukte.

Maar het liep anders met dat demonstratierecht. De gemeente had gewaarschuwd dat het verstoren van een demonstratie strafbaar is en dat de politie daartegen zou optreden. De linkse betoging - 'vluchtelingen welkom, racisme niet' - verliep inderdaad ongestoord. Maar een groep antifascisten zocht daarna de Pegida-bijeenkomst op.

Daarvan was toen al duidelijk dat die niet kon doorgaan op de aangewezen plek. Daar was een verdacht pakketje gevonden dat door de Explosieven Opruimingsdienst verwijderd moest worden - het bleek uiteindelijk om een pakketje vuurwerk te gaan.

En zo kwam het dat de Pegida-betogers op een kluitje bijeengedreven kwamen te staan, met een kordon van de politie eromheen - "voor uw eigen veiligheid", bleef die maar herhalen - en daarachter, door de politie op afstand gehouden, aan alle kanten tegendemonstranten.

Pegida-voorman Edwin Wagensveld is er woedend over. "Wij worden steeds weggezet als tokkies", zegt hij. "Maar het tuig staat dáár. Wij verstoren nooit demonstraties van anderen. Zij wel. Dit is al onze zesde demonstratie en al die keren zijn die verstoord door links. Schandalig dat een stad als Amsterdam ons recht om te demonstreren niet kan garanderen."

Wordt Pegida zo monddood gemaakt? Het recht om te demonstreren is inderdaad aangetast, zeggen Van der Laan, politie en justitie achteraf in een verklaring, met name door die nepbom. Als die bedoeld was om de Pegida-demonstratie te verhinderen, is dat 'uiterst kwalijk'. "We hebben vervolgens alles in het werk gesteld om de Pegida-demonstranten toch hun grondwettelijk recht om te demonstreren te laten uitoefenen", zeggen de drie partijen, onder meer door de betogers een andere plek aan te bieden - die door hen werd geweigerd.

Uiteindelijk werden de Pegida-aanhangers met stadsbussen afgevoerd naar het Centraal Station, terwijl de politie de tegendemonstranten op afstand bleef houden. "Dit laat zien in wat voor land we leven", riep Wagensveld nog.

De twintig mensen die in de loop van de middag aangehouden werden, vooral tegendemonstranten, zijn in de loop van de nacht op zondag weer vrijgelaten.

undefined

Tegenvallende opkomst

De anti-islambeweging Pegida heeft zaterdag in meerdere Europese steden geprotesteerd. De opkomst was duidelijk lager dan verwacht.

In Dresden namen volgens de beweging zo'n achtduizend mensen deel aan het protest. Zij scandeerden leuzen als 'Merkel moet weg' en 'verzet'. Er waren ook enkele honderden tegendemonstranten.

Uit Polen, Frankrijk, Groot-Brittannië, Letland en Denemarken werden niet meer dan een paar honderd deelnemers aan de gezamenlijke actiedag onder het motto 'Vesting Europa' gemeld.

Bij een aan Pegida gelieerde anti-islamdemonstratie in de Tsjechische hoofdstad Praag kwam het zaterdag tot rellen. Rechtse demonstranten raakten slaags met linkse tegendemonstranten. Ze gooiden met flessen en vuurwerk. De opkomst viel de organisatie tegen, die had gerekend op duizenden betogers. Ongeveer vierhonderd tegendemonstranten scandeerden leuzen tegen 'haat' en voor solidariteit.

In Calais en Kopenhagen, waar elk ongeveer honderd demonstranten werden geteld, waren enkele arrestaties. In Montpellier in het zuiden van Frankrijk gingen ongeveer tweehonderd demonstranten de straat op tegen migranten, in Warschau ongeveer 350.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden