Peetoom: Geen voorzitterskandidaat van linkervleugel CDA

Ruth Peetoom. foto: anp

Ruth Peetoom maakt een goede kans op het voorzitterschap van het CDA. Ze stemde als CDA-lid vorig jaar tegen de coalitiesamenwerking met de PVV van Wilders, maar Ruth Peetoom wil zichzelf niet de voorzitterskandidaat van de linkervleugel noemen.

"Ik vind dat valse tegenstellingen. Ik ben van het midden, ik wil mensen in de partij met elkaar verbinden. Links of rechts, het is een onderscheid waar ik niks meer mee kan. Oude politiek, dat is het. De politieke werkelijkheid is niet zo eenvoudig in hokjes te stoppen."

Was u tegen deze regeringscoalitie omdat u tegen de PVV was, of omdat u het CDA liever in alle rust vanuit de oppositie wilde opkrabbelen?
"Ik was het niet eens met de PVV. Vanwege hun standpunt dat de islam moet worden beschouwd als een gevaarlijke ideologie. Ik weet als predikant wat het betekent als je een geloof niet serieus neemt. Plus mijn zorgen wat deze coalitie met het CDA zou doen.
"Maar ik ben een democraat in hart en nieren. De coalitieafspraken die we hebben gemaakt, daar staan we voor. Er moet geregeerd worden. In deze tijd van de grote problemen blijf je af van het kabinet."

Volgens voorzitterskandidaat Sjaak van der Tak zijn de CDA-kiezers naar rechts gegaan, dus moeten ze op de rechterflank worden teruggevonden. Bijvoorbeeld met een stevig criminaliteitsbeleid. Hoe wilt u de kiezers terug halen?
"Ik ben het niet eens met zijn analyse. We hebben van de twintig zetels er drie aan de PVV verloren, dat is maar net iets meer dan aan D66. Het verlies is gegaan naar alle kanten. Zeven zetels gingen naar de thuisblijvers. Ik ben ook voor een stevige aanpak van de criminaliteit, maar dat is niet rechts of links. We moeten weer tonen wat het eigen CDA-gedachtengoed is en niet op andere partijen willen lijken. Mensen kiezen niet voor een look-a-like partij, maar voor de echte."


Wie is nu de partijleider van het CDA? De bewindslieden Hillen en Bleker wijzen nadrukkelijk vicepremier Maxime Verhagen aan.
"Sinds het aftreden van Jan Peter Balkenende hebben we geen partijleider. Op dit moment leidt Maxime in het kabinet, Sybrand van Haersma Buma leidt de Tweede Kamerfractie en straks doet de nieuwe voorzitter de partij. Dat driemanschap blijft er wat mij betreft tot de leden voor de volgende verkiezingen een nieuwe lijsttrekker kiezen.
"Als je nu een nieuwe partijleider aanwijst, gaat die bungelen, wie het ook is. Ik verkies de niet-ideale situatie van drie op het toneel boven een bungelende partijleider."

 Ik ben ook voor een stevige aanpak van de criminaliteit, maar dat is niet rechts of links.  
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden