Peespas prostitutie lost niets op

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Verplichte registratie van prostituees geeft niet meer grip op hun branche en is een inbreuk op hun privacy.

Zo’n 200 jaar geleden waren gemeentes wettelijk verplicht een bordeel te hebben. Precies 100 jaar geleden werden bordelen bij wet verboden, maar wel gedoogd. In het jaar 2000, werd het bordeelverbod weer opgeheven.

Het beleid ten aanzien van prostitutie verandert steeds, afhankelijk van de wijze waarop men aankijkt tegen prostitutie. Sommigen zien het als een kwaad dat absoluut moet worden bestreden en zien prostituees als slachtoffers die gered moeten worden. Anderen vinden het een gewoon beroep, waarvoor de overheid goede arbeidsomstandigheden en andere beschermende maatregelen moet treffen zodat prostituees veilig en gezond kunnen werken. Weer anderen zien prostitutie als een niet weg te denken, onvermijdelijk verschijnsel dat zo goed mogelijk dient te worden beheerst.

Op dit moment is er weer een verandering op komst: de invoering van een registratieplicht voor prostituees met als doel meer grip te krijgen op de branche.

Om de drie jaar moet iedere prostituee een gesprek aangaan met haar of zijn gemeente om een pasje te krijgen, in de volksmond al ’peespas’ genoemd. Voldoet een prostituee hier niet aan, dan volgt een straf voor haar én voor de klant. Hiermee gaan we terug naar de situatie van eind negentiende eeuw.

Dit mag niet gebeuren. Niet alleen vanwege alle negatieve gevolgen, maar ook omdat zo’n peespas niet helpt om misstanden binnen de prostitutie tegen te gaan. Bovendien is de registratieplicht naar onze mening strijdig met de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

In de eerste plaats vormt de registratieplicht een ernstige inbreuk op het privéleven van prostituees. Prostituees hebben groot belang bij de bescherming van hun privacy. Als gevolg van de registratie zullen meer vrouwen illegaal gaan werken, zo verwachten prostituees, hulpverleners en experts.

Dit betekent dat de overheid minder zicht en grip krijgt op de prostitutie en dus op mogelijke misstanden, in plaats van meer. Bovendien leidt het tot een toename van de kwetsbaarheid van prostituees voor dwang en uitbuiting in plaats van de beoogde vermindering. Het doel wordt dus niet bereikt.

Ten tweede verbiedt de Wet Bescherming Persoonsgegevens de verwerking van zogenaamde bijzondere persoonsgegevens. Hieronder vallen ook gegevens over het seksuele leven. Het feit dat prostitutie werk is, doet niet ter zake. Het is dan ook zeer de vraag of het aanleggen van een landelijk register van prostituees met hun paspoortgegevens en pasfoto een rechterlijke toetsing zal kunnen doorstaan.

Op dit verbod kan een uitzondering worden gemaakt, maar dan moet wel aan allerlei eisen worden voldaan. Daarvan is hier geen sprake. Het middel (de registratieplicht) moet noodzakelijk zijn: dat wil zeggen dat het in redelijke verhouding tot het doel moet staan en geschikt moet zijn om het doel te bereiken, terwijl daar geen minder ingrijpend middel voor is.

Het is de vraag of de peespas daaraan voldoet. Registratie vormt immers een ernstige inbreuk op het privéleven van prostituees. Bovendien zijn er andere effectievere middelen mogelijk die een minder inbreuk op de persoonlijke levenssfeer maken, zoals de uitbreiding van het prostitutieveldwerk.

Tenslotte ontbreken er (wettelijk verplichte) passende waarborgen ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Aan die waarborgen stellen het College Bescherming Persoonsgegevens en het Europees Mensenrechtenhof hoge eisen.

Hoe je ook over prostitutie denkt, misstanden en onvrijwillige prostitutie dienen te worden bestreden. Verplichte registratie, om grip en zicht te krijgen op de prostitutiebranche, is daarvoor niet het passende middel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden