Peeskamer in voor het goede doel

Arjan Erkel wordt eind deze maand opgesloten. Vrijwillig, dit keer. Erkel werd in 2002 ontvoerd in Dagestan waar hij werkte voor Artsen zonder Grenzen. Twintig maanden zat hij gevangen in een kleine ruimte. Op 25 mei sluit hij zichzelf op voor 'Lock me up, free a girl', een actie om de stichting Stop Kindermisbruik te steunen in de strijd tegen kinderprostitutie.

1Hoe lang en waar wordt u opgesloten?
"Ik ga twaalf uur lang in een kamertje zitten dat is ingericht als peeskamer. Het is een ruimte van anderhalf bij twee meter. In sommige bordelen in landen als India of Cambodja ligt er alleen een matras. Het zijn smerige afwerkhokken, waar meisjes van acht of negen jaar oud worden verkracht. Vreselijk. Voor flashbacks naar mijn ontvoering ben ik niet zo bang: ik kan leven met wat ik heb meegemaakt. Misschien word ik wel wat claustrofobisch door de kleine ruimte. Gelukkig mag ik wel naar het toilet en krijg ik af en toe een bakje rijst."

2Wat gaat er met de opbrengst gebeuren?
"Het doel is om met de 35 andere mensen die ook ieder twaalf uur in zo'n kamertje gaan zitten, 90.000 euro op te halen. Mensen kunnen ons sponsoren. Dat geld gaat naar onze partnerorganisaties in het buitenland, die strijden tegen kinderprostitutie. Zo is er in India bijvoorbeeld een opsporingsteam bezig om minderjarige meisjes uit bordelen te bevrijden. Er gaat ook geld naar opvangtehuizen waar de slachtoffers terecht kunnen om weer een leven op te bouwen. Soms kunnen ze uit schande voor de familie niet meer naar huis."

3Hoe komen deze jonge meisjes in de prostitutie terecht?
"Ze worden ontvoerd als ze in de bus zitten of naar de bioscoop gaan. Eenmaal meegesleurd komen ze in een hok terecht, waar ze misbruikt worden. De eerste weken overleven ze het maar net, daarna krijgen ze wat meer ruimte. In heel arme families komt het zelfs voor dat ouders de meisjes verkopen. Pooiers zeggen dat ze de kinderen onderwijs willen geven. In werkelijkheid worden ze naar een bordeel gebracht en komen ze nooit meer uit het circuit. Soms raken ze zwanger, waardoor het nog moeilijker is om te ontsnappen, omdat de baby dan gevaar loopt."

4Waarom raakt dit onderwerp u zo?
"Omdat ik weet hoe het is om opgesloten te zitten. In die periode hebben veel mensen zich voor mij ingezet om me te bevrijden. Deze meisjes hebben geen organisatie als Artsen zonder Grenzen achter zich die kan onderhandelen. En hun familie is vaak veel te arm om een lobby op te zetten, zoals mijn ouders hebben gedaan. Ik vind dat je zulke misstanden niet kunt laten gebeuren. We hebben het hier over honderdduizenden slachtoffers van mensenhandel."

5Hoe gaat u zich vermaken in die twaalf uur?
"Veel slapen, denk ik. En we mogen een telefoon meenemen, dus waarschijnlijk ga ik wat zitten twitteren."

Eline van Suchtelen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden