'Peepshows vallen toch onder hoge btw-tarief'

(Novum) - Een peepshow valt niet onder de definitie van 'kunst'. Eigenaren van peepshows moeten dan ook het normale btw-tarief van negentien procent betalen in plaats van het bijzondere tarief van zes procent dat geldt voor toneel, operette, revue, cabaret en musical. Dat staat in een advies van advocaat-generaal bij de Hoge Raad Cees van Ballegooijen, waarover het blad Fiscaal up to Date publiceert.

De Hoge Raad buigt zich momenteel over de kwestie nadat staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) in cassatie ging tegen de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. Het hof oordeelde in februari dat peepshows toneelvoorstellingen zijn, en daarom in aanmerking komen voor het lage tarief.

Van Ballegooijen adviseert de Hoge Raad het vonnis van het hof te vernietigen. Het hoogste rechtscollege neemt het advies van de advocaat-generaal meestal over. Een peepshow is volgens hem een product van de seksindustrie, waaraan de overheid geen subsidies toekent en waar ook geen concurrentie plaatsvindt met producties die worden gesubsidieerd. Vermaak van de bezoeker is het enige doel en er is geen enkel cultureel aspect in te onderscheiden, stelt hij. Een peepshow is geen uiting van muziek, toneel, literatuur of wetenschap, 'hoe kunstig of gekunsteld ook'.

Het vakblad Fiscaal up to Date publiceert woensdag een artikel over het advies van de advocaat-generaal. Het blad verwacht dat de Hoge Raad het advies van Van Ballegooijen niet zal volgen en het hof in het gelijk stelt. In 2003 oordeelde de Hoge Raad namelijk dat cabines waarin seksfilms worden vertoond als bioscoopvoorstelling kunnen worden beschouwd, zegt hoofdredacteur Monique Ligtenberg. Hierdoor kon het verlaagde btw-tarief worden toegepast op deze cabines.

De hoofdredacteur is evenmin onder de indruk van het argument van het culturele aspect. "Voor veel mensen zal echter evenmin van enig cultureel aspect sprake zijn bij bijvoorbeeld de musical De Jantjes, een concert van K3 of de Red Hot Chili Peppers, een naaktrevue in Carré of een cabaretvoorstelling van Hans Teeuwen. Ook daar staat veelal het vermaak, en niet de culturele lering, voorop"

Het is niet duidelijk wanneer de Hoger Raad een oordeel velt. Het rechtscollege was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden