'Peepshow geen kunst, maar seks'

DEN HAAG (ANP) - Het kan kunstig of gekunsteld zijn, maar kunst? Dat ziet advocaat-generaal bij de Hoge Raad C. van Ballegooijen niet in peepshows. Ook al is er een podium waarop iemand een voorstelling geeft aan betalend publiek, het is geen culturele prestatie, meent hij.

Eigenaren van peepshows moeten volgens de adviseur van de Hoge Raad dan ook gewoon 19 procent btw betalen, in plaats van 6 procent, het tarief dat gebruikelijk is in de kunst- en cultuurwereld.

Van Ballegooijen noemt de peepshow ,,een product van de seksindustrie'' waarin ,,het vermaak van de bezoeker het enige doel'' is. ,,Duidelijk is dat de show geen uiting is van muziek, toneel, literatuur of wetenschap'', stelt hij. Wanneer het hoogste rechtscollege zijn oordeel over de zaak velt is nog onbekend.

Ruimdenkender

Hoofdredacteur Monique Ligtenberg van het vakblad Fiscaal up to Date, dat dinsdag een artikel over het advies publiceerde, verwacht dat de Hoge Raad ruimdenkender zal zijn dan Van Ballegooijen. ,,De Hoge Raad heeft al in 2003 beslist dat cabines waarin een persoon een seksfilm kan bekijken, als bioscoopvoorstellingen kunnen worden beschouwd.'' Fiscalisten vonden het dus helemaal niet zo raar dat het gerechtshof in Amsterdam in januari een protesterende exploitant van een peepshow gelijk gaf, zegt Ligtenberg.

Deze exploitant protesteerde tegen een belastingaanslag waarin het hoge tarief werd gehanteerd. De rechtbank stelde het bedrijf in het ongelijk, maar het hof besliste in haar voordeel. Na een hoop media-aandacht en Kamervragen van CDA en SGP besloot de staatssecretaris van Financien, Jan Kees de Jager, in cassatie te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden