'Pedozaak' maakt christelijke senator in de Bible Belt alleen maar populairder

Roy Moore Beeld AFP

Een tussentijdse verkiezing voor een senaatszetel is in de Verenigde Staten uitgelopen op een cultuuroorlog. De Republikein Roy Moore zou zich vergrepen hebben aan jonge meisjes, maar zijn christelijke achterban ziet hem vooral als slachtoffer.

Wat kan Roy Moore nog doen om zijn christelijke achterban tegen zich in het harnas te jagen? Dat de senaatskandidaat volgende maand glansrijk zou gaan winnen van zijn Democratische tegenstander lag voor de hand. De staat waarvoor hij de senaat in wil, het zuidelijke Alamaba, is een van de meest conservatieve van het land.

Ook evident was dat zijn kiezers in de relatief kerkelijke staat grotendeels uit christelijke hoek zouden komen. Een eventueel schandaal zou hen waarschijnlijk niet al te zeer raken. Toch weten Moore en zijn kiezers nu te verrassen: hij mag dan inmiddels door tenminste acht vrouwen beschuldigd worden van aanranding en andere ongewenste seksuele avances, evangelicals staan vierkant achter hem. Sterker nog, uit sommige peilingen blijkt inmiddels dat die aantijgingen hem alleen maar populairder maken.

Tienermeisjes

Moore (70) had als dertiger een ongezond grote interesse in tienermeisjes, zo berichtten de Washington Post en enkele andere media eerder deze maand. Hij probeerde een relatie aan te knopen met een veertienjarig meisje, betastte haar en hing zo vaak rond in het lokale winkelcentrum dat hij daar een permanent toegangsverbod kreeg. Andere meisjes probeerde hij ook te zoenen en te betasten.

Niet bepaald christelijke zeden natuurlijk, maar Moore lijkt ermee weg te komen. Volgens een dinsdag gepubliceerde peiling van bureau Change Research is 49 procent van het electoraat in Alabama nu van plan om op Moore te stemmen, tegen 44 procent voor zijn Democratische opponent Doug Jones. Een andere peiling komt uit op 46 procent voor Moore en 42 procent voor Jones.

Dubbelframing

Die populariteit lijkt het gevolg van effectieve dubbelframing. Moore noemt de aantijgingen al vanaf het eerste moment een lastercampagne van links. Dit is dus wat er gebeurt als je als radicale conservatief de strijd aanbindt met Washington, verkondigt hij. Dan wordt alles uit de kast gehaald om je onschadelijk te maken. “De progressieve schoothondjes van de Obama-Clinton-machine hebben hun vuilste salvo afgevuurd”, twitterde hij na de eerste publicatie van de Washington Post. “We zitten middenin een spirituele strijd met hen die ons willen muilkorven.” De meeste populaire conservatieve media, waaronder christelijke radio en nieuwsites, gingen daar direct in mee. Moore is meer slachtoffer dan dader, klinkt het daar nu al een paar weken.

Het lasterframe haakt in op een ander sentiment dat populair is bij de miljoenen witte conservatieve evangelicals die Amerika rijk is: het gevoel vervolgd te worden. Ik ben een doelwit omdat ik opkom voor het christendom en voor traditionele waarden, claimt Moore. Zijn broer ging laatst nog wat verder. “Het vergaat hem net als Jezus”, zei die eerder deze maand. Dat zal veel geloofsgenoten wat te ver gaan, maar het idee zal veel evangelicals in zijn achterban én ver buiten Alabama bekend in de oren klinken.

Christenvervolging

Wanneer evangelicals spreken over ‘christenvervolging’ bedoelen ze lang niet altijd meer het opjagen van geloofsgenoten in landen als Irak en Syrië, maar vaak ook hun eigen lot. Amerika ontkerkelijkt, seculariseert en wordt linkser, en dus voelen conservatieve protestanten zich in het nauw gedreven.

In het tweede deel van Obama’s presidentschap ging het helemaal hard. Invoering van het homohuwelijk, een zorgwet die ondernemers leek te verplichten om hun werknemers voorbehoedsmiddelen te verstrekken, bakkers en ambtenaren van de burgerlijke stand die in de problemen kwamen toen ze weigerden om mee te werken aan een homobruiloft: het tij keerde zich tegen hen, en snel ook. Om nog maar te zwijgen over de felheid waarmee de regering van Obama terugduwde op pogingen om transgenders te weren uit openbare toiletten.

Witte evangelicals zien christenen inmiddels als de meest gediscrimineerde minderheid, constateerde het Public Religion Research Institute in maart op basis van opinie-onderzoek. Zo’n 57 procent vindt dat er in de Verenigde Staten ‘veel discriminatie jegens christenen’ is. Gevraagd naar discriminatie van moslims vond 44 procent dat daar sprake van was.

Verzetsheld

In de strijd tegen discriminatie en vervolging is Moore een verzetsheld. Hij geldt als een fundamentalistisch verdediger van het christendom, zelfs naar fundamentalistische maatstaven. Homoseksualiteit en de islam keurt hij al jaren af in de felste bewoordingen, en in 2003 werd hij ontslagen als opperrechter van Alabama omdat hij een monument van de Tien Geboden had laten plaatsen in het gerechtsgebouw. Vorig jaar moest hij (nadat hij opnieuw benoemd was tot opperrechter) wederom vertrekken, omdat hij het homohuwelijk niet wilde erkennen. “De machten van het kwaad zullen liegen, valsspelen, stelen en zelfs fysieke schade aanrichten, enkel en alleen om christelijke conservatieven zoals u en mij de mond te snoeren”, twitterde hij laatst.

Wie dezer dagen in Alabama de radio aan zet, maakt grote kans spotjes we horen waarin conservatieve prominenten hetzelfde beeld schetsen. “Moore is een man met karakter en integriteit”, verkondigt evangelical-zwaargewicht en lobbyist James Dobson in een van zulke spotjes. “Ik ben zeer gegriefd over de manier waarop hij en zijn vrouw Kayla persoonlijk zijn aangevallen door het Washingtonse establishment. Rechter Moore heeft zich hard gemaakt voor onze godsdienstvrijheid en voor de heiligheid van het huwelijk op momenten waarop het leek dat de hele wereld tegen hem was. Ik hoop dat u op hem stemt.”

Lees ook: 

Zedenzaak brengt zetel Roy Moore in gevaar

Deze week bleek ook hoe ver de dubbel- en zelfs tripleframing gaat. De Washington Post stelde dat een conservatieve activiste bewust met een nepverhaal over Moore naar de krant stapte om die in diskrediet te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden